5 vormen van vasten die erg populair zijn

Kamil szumotalski wb L3 W Tv4 Ty8 unsplash

Veertig dagen voor Pasen start voor christenen de vastentijd. In deze periode onthoudt wie meedoet zich een tijdlang van het gebruik van bepaalde zaken zoals (ongezond) eten en drinken. Tijdens dit moment van inkeer en bezinning gaat men op zoek naar een betere omgang met zichzelf, de ander en God. Vasten lijkt voor velen een ver-van-mijn-bedshow, maar niets is minder waar. Heel wat soorten vasten zijn tegenwoordig erg populair.


Digitale detox
De gemiddelde persoon spendeert dagelijks meer dan drie uur op zijn of haar smartphone. Tel daar nog de uren laptop, tablet of televisie bij op en je komt al snel op duizelingwekkende cijfers. Tijdens een digitale detox kies je ervoor afstand te nemen van digitale apparaten en online activiteiten met als doel de negatieve effecten van overmatig gebruik van technologie te verminderen en op die manier een gezonder evenwicht te vinden tussen de digitale wereld en het echte leven. Kies je voor een digitale detox? Dan zal je bijvoorbeeld niet langer gamen, je sociale media pauzeren en je schermgebruik beperken.

Koopstop
Een kras op je gsm, een jeans die een beetje versleten is of gewoon een leuke gadget bij ’t passeren in de winkelstraat. We laten onze centen graag rollen en soms doen we dat misschien iets té snel. Een koopstop is een bewuste beslissing om gedurende een bepaalde periode geen nieuwe aankopen te doen, behalve essentiële benodigdheden. Het doel van een koopstop is om financiële discipline te beoefenen, onnodige uitgaven te beperken en bewuster te consumeren. Een koopstop kan op termijn ook leiden tot een duurzamere levensstijl, waarin je minder afhankelijk wordt van materiële bezittingen.

Negativiteitsvasten
“Wat een sombere dag”, “Zo’n slecht weer!” of “Nee, sorry, daar heb ik echt geen zin in!” Vaak zijn we vrolijk, maar niet altijd. Bij negativiteitsvasten probeer je gedurende een bepaalde periode negativiteit te verminderen of te vermijden in je gedachten, woorden en acties. Het is een oefening om bewuster te worden van negatieve patronen, gedachten of gedragingen en om positiever te zijn. Het doel is niet alleen om negatieve uitingen te vermijden, maar ook om een bewustere en positievere levenshouding te ontwikkelen. Het kan een waardevolle oefening zijn voor persoonlijke groei, het verbeteren van relaties en het bevorderen van het algemeen welzijn.

Intermittent fasting
Intermittent fasting is een voedingspatroon waarbij je afwisselt tussen perioden van eten en niet eten. In plaats van te focussen op de voedingsmiddelen die je eet, richt intermittent fasting zich op het tijdsbestek waarin je eet. Deze vorm van vasten wordt vaak geassocieerd met gewichtsverlies, toch is het belangrijk om te benadrukken dat intermittent fasting niet voor iedereen geschikt is en vooral: dat mensen in vele vormen en maten bestaan. Daar hoeft niemand zich voor te schamen. Een gezonde geest is veel belangrijker voor een gezond lichaam!

Milieuvasten
Klimaatverandering … Het komt bijna dagelijks in het nieuws en ook in dit magazine kan je heel wat klimaatgerelateerde artikels lezen. Een duurzaam leven wordt steeds belangrijker en dat besef je als ‘milieuvaster’ maar al te goed. Je kiest ervoor om gedurende een bepaalde periode bewust milieuvervuilende activiteiten zoals autorijden, het gebruik van plastic wegwerpproducten of overtollige afvalproductie te vermijden. Deze vorm van vasten is gericht op het ecologisch bewustzijn en duurzaamheid. Dit heeft een positieve impact op het milieu en draagt bij aan een gezondere planeet. Milieuvasten kan er ook toe bijdragen dat je op een meer haalbare en realistische manier je persoonlijke ecologische voetafdruk vermindert.

Auteur: Tim Bex