Ikbal is 27 jaar oud en komt al bij Don Bosco Straatvisie sinds 2015. Voordat hij hier kwam, gokte en blowde hij veel. Hij werkte hard in de illegale wereld waardoor hij in de problemen kwam. Hij had geen financiële stress en kon alles kopen wat zijn hart begeerde. De keerzijde van de medaille was de onzekerheid over zijn toekomst, hij bouwde niets op. Hij leefde van dag tot dag en verloor zichzelf in gokspelen en drugs.

Via Facebook kwam Ikbal bij Don Bosco Straatvisie terecht, hij meldde zich aan en wou een andere wending aan zijn leven geven. Twijfelend kwam hij binnen maar geleidelijk aan geraakte de jongeman geïnspireerd en verbonden met de anderen. Hij zag dat hij niet de enige was die op zoek was naar zichzelf. In de loop van de tijd heeft Ikbal bij Don Bosco een hele ontwikkeling meegemaakt. Door middel van de bijeenkomsten en trainingen worden jongeren uitgenodigd om over zichzelf na te denken en leren ze hoe je gevoelens in woorden kunt omzetten. Hierdoor leren ze voor zichzelf betere regels op te stellen. “Don Bosco Straatvisie heeft mijn ogen geopend”, zegt Ikbal. Voordien stelde hij zich gesloten op: hij zag geen meerwaarde in het delen van emoties of ervaringen en deed het daarom niet. Nu ziet hij de waarde in van een normaal leven waarin hij hoopt minder zorgen te hebben. Don Bosco Straatvisie draagt hieraan bij. Wij zetten in op stabiliteit en motiveren om problemen onder ogen te durven komen en aan te pakken. Dat is het wat hij nodig had.

Hij herinnert zich nog een wandeling door het meditatiebos van Don Bosco in Assel. Met een draagbare muziekspeler op zijn schouder, maar de beats moesten uit. De stilte overviel hem. We hebben toen uitgebreid gesproken over zijn verslaving; hij was toen twee weken gestopt met blowen. De verslaving zorgde voor veel stress en slaapproblemen. De wens om te stoppen is groot, maar afkickverschijnselen maken het moeilijk. Zo gaat hij tandenknarsen, is hij voortdurend op zoek naar afleiding om de stress aan te kunnen. Ondersteund door zijn nieuwe omgeving, humor en zijn positieve ingesteldheid, werkt hij elke dag aan zijn herstel. Zijn nieuw Don Bosco-avontuur gaat naar Swaziland. Hij is geselecteerd voor een groepsreis van Don Bosco SAMEN. Voor deze reis krijgen jongeren uit de hulpverlening, de kans om een reis te maken naar het buitenland. Tijdens deze reis ontmoeten zij jongeren in Afrika die aanlopen tegen soortgelijke situaties, maar in een compleet andere wereld zijn opgegroeid. Ze gaan met elkaar in gesprek rondom verschillende thema’s zoals ‘zelfstandigheid’. Samen ontdekken ze de verschillen en overeenkomsten. Voor elke jongere zal dit een andere ervaring met zich brengen. We hopen dat hij met nieuwe inzichten en meer zelfvertrouwen terugkeert, die hij goed kan gebruiken om zijn struggles te overwinnen. En zoals Ikbal altijd zegt: “Be positive, Alora!”

Bron: Don Bosco Vlaanderen, 2018/5, p. 13-14