DeeBeetje is geboren vanuit het gedachtengoed van Don Bosco en is daarmee een warme voortzetting van zijn mooie werk. De jeugdkampen draaien volledig op vrijwilligers, jonge, spontane en bijzonder creatieve geesten die met hart en ziel staan voor de beleving van het kind.

Als recent aangetrokken bestuurslid van Deebeetje Kampen (Stichting Jeugd- en jongerenkampen DonBosco) was ik in het bosrijke Assel en liep een dag mee met de introductie van de nieuwe leiding. Ik werd positief geraakt door de verbondenheid van de groep en het enthousiasme waarmee de voorbereidingen van het komende seizoen plaatsvonden.

Het thema van deze zomer, “Welkom in de middeleeuwen!”, werd al volop zichtbaar en tot in de details uitgewerkt in de kampschuur. Houten platen werden geverfd en tot kasteelmuren met kantelen omgetoverd, compleet met klimrozen. Kroonluchters, zwaarden, vaandels, vlaggen en zelfs een heus varken van papier maché aan het spit. Ik heb mijn ogen uitgekeken, wat een ijver en plezier! Zelfs draken werden niet vergeten en ik kon al merken dat er tijdens de kampweken nog veel meer verrassingen voor de kinderen zouden volgen.

Tijdens de lunch en diner werden we goed verzorgd, een van de grote passies tijdens de kampweken, de kinderen krijgen goed te eten. Ze zijn natuurlijk voornamelijk buiten en krijgen volop frisse lucht en beweging. Er is veel ruimte op het kampterrein, maar ook daaromheen in de bossen en op de Veluwe. Gezamenlijk aan tafel; het samen eten schept ook een moment van rust en saamhorigheid. Want daar gaat het om bij DeeBeetje; samen, hartelijk, vertrouwen, verbinding, speelsheid, zingeving en vooral ‘ontmoeten’, het zijn belangrijke kernwoorden tijdens de kampweken.

Er zijn dat weekend diverse nieuwe spellen bedacht en uitgewerkt en met elkaar is het gedachtengoed van Don Bosco nog eens besproken. De 40 enthousiaste vrijwilligers kiezen bewust voor hun deelname aan deze weken. De kinderen die gaan komen zouden ook deze zomer weer een bijzondere herinnering kunnen gaan bijschrijven! De kampherder draagt daar met zijn zachte, luisterde oren zijn steentje aan bij.

En dan is het zover, de kinderen stromen binnen en de sfeer staat gelijk! Velen voelen zich direct weer op hun gemak, anderen krijgen wat meer tijd om zich te settelen, daarbij waar nodig op een ontspannen manier ondersteund door de leiding. En dan gaat het feest beginnen! Langzaam krijgt het verhaal vorm, de aankleding van de kampschuur helpt daarbij. De kookstaf bleken de twee heksen te zijn die onze week gesaboteerd hebben, maar dat hebben ze weer dubbel en dwars goed gemaakt door een feestmaal voor ons te maken.

Ook de kinderen van de opvolgende weken waren allemaal super enthousiast en hadden er heel erg veel zin in. Wat leuk om te zien! Nadat alle kinderen aanwezig waren, hebben we om elkaars namen even te leren kennen wat kennismakingsspelletjes gedaan. Dat was alleen niet het belangrijkste. Want.... We willen onze vriendin Wendil bevrijden uit de kerkers, omdat zij onterecht opgepakt is voor de overval die op de markt die bij ons in Asselburght gepleegd is. Hopelijk lukt het ons om haar in de aankomende week te bevrijden!

Dankzij de intensieve dagen met o.a. het doen van opdrachten op het Kootwijkerzand, kennis maken met de stadsrangorde met behulp van Levend Stratego en het bouwen van hutten in het bos is er heerlijk geslapen! En dat was maar goed ook, want de volgende dag mochten de nobele ridders van ons rijk Den BosseCoar op zoek naar de draak. Gelukkig werd deze gevonden en gevangen, precies op tijd voor de drakenspelen.

Er is hard gestreden, maar met trots kunnen wij melden dat wij gewonnen hebben! Dit is dan ook groots gevierd met veel muziek en gave dansjes. Met een enorm warm hart kijken wij terug op een paar geslaagde weken vol energie en avonturen. Onze ridders hadden een hoop te vertellen toen ze weer werden opgehaald.

Wat is er door iedereen weer genoten. En na zulke mooie weken kunnen we natuurlijk maar op één manier elkaar gedag zeggen: JOEJOE!

Wil je meer lezen over dit warme initiatief?

Kijk op www.jeugdkampendonbosco.nl