Don Bosco Zevenhuizen geeft voorlichting over gevaren van lachgas

1233 207pkjn

Voorkomen is beter dan genezen. Onder dat credo ging Don Bosco vaak het gesprek aan met de jongeren die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Don Bosco Zevenhuizen in Apeldoorn volgt dit voorbeeld door jongeren voor te lichten over lachgas, een drug die steeds populairder wordt. Het gebruik ervan is echter niet zonder gevaar, maar veel jongeren kennen deze risico’s niet. Hoog tijd dus voor meer educatie op dit gebied.

Onder scholieren van 12 tot 16 jaar heeft ongeveer 1 op de 10 ervaring met lachgas. Ze gebruiken het op feestjes, maar ook gewoon op straat of op school. Het gas zorgt voor een roes en is gemakkelijk te krijgen, waardoor de jongeren het middel niet zien als een drug. Het lijkt zo onschuldig, maar het gebruik ervan kan grote gevolgen hebben.

Hoe werkt het
Lachgas is een kleurloos gas dat zoet ruikt en het zit in patronen. Via een slagroomspuit wordt het gas uit het patroon in een ballon gespoten en daarna ingeademd. Het directe gevolg is een roes die een paar minuten duurt. Het zicht wordt wazig, geluid klinkt anders en soms volgt er een lachbui, vandaar de naam van het gas. Afhankelijk van de fysieke en mentale gezondheid van de gebruiker, kunnen de effecten anders zijn. Wat vaak voorkomt is een snellere ademhaling, een dromerig gevoel (roes), misselijkheid en duizeligheid. Soms raken gebruikers uit evenwicht en mensen die mentaal niet lekker in hun vel zitten kunnen gaan hallucineren of angstige gevoelens krijgen.

Gezondheidsrisico´s lachgas
Het brein van jongeren is nog volop in ontwikkeling, waardoor het extra kwetsbaar is voor psychoactieve stoffen. Het is daarom waarschijnlijk dat lachgas, net zoals bijvoorbeeld alcohol, slecht is voor de ontwikkeling van hersenen. Ook kan het voorkomen dat jongeren vanuit onwetendheid het gas direct vanuit de gasfles inademen. Dat is levensgevaarlijk, want gas is zo koud dat de longen kunnen bevriezen. Daarnaast is er het risico van een tekort aan zuurstof in de hersenen, wat hoofdpijn, duizeligheid of flauwvallen veroorzaakt. Bij een verkoudheid kan zelfs blijvende gehoorschade optreden en bij maanden- of jarenlang gebruik van het gas, kan dit leiden tot onvruchtbaarheid of impotentie. In het ergste geval ontstaat er zenuwschade aan het ruggenmerg, wat kan leiden tot verlamming. Tenminste 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas.

Voorlichting jongeren
Kortom, het gas klinkt een stuk onschuldiger dan het is. Als jongeren ermee in aanraking komen op school of tijdens een feestje, weten ze vaak onvoldoende over het gebruik ervan. Om hen bewust te maken van de risico’s, geeft Don Bosco Zevenhuizen binnenkort voorlichting over lachgas aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Bron: drugsinfo.nl / rtlnieuws.nl / jouwggd.nl