Halsema roept op tot verdraagzaamheid, óók voor jongeren

Burgemeester halsema5 23111820 Middel v6wp7h3

Op de internationale Dag van de Verdraagzaamheid – jaarlijks op 16 november – roept burgemeester Halsema in een videoboodschap op om juist nu verdraagzaam te zijn naar elkaar. “Corona zet ons klem en de verleiding is groot om de schuld bij de ander te leggen,” stelt ze, “maar laten we verdraagzaam zijn voor elkaar. Voor ouderen die bang zijn voor het virus, maar ook voor jongeren die onbevangen willen leven.”

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet zorgen volgens de burgemeester van Amsterdam bij velen voor teleurstelling en onverschilligheid ligt op de loer. De verleiding is groot om de schuld bij de ander te leggen, zegt Halsema: "Bij ongevaccineerden. Bij horeca-eigenaren. De verdeeldheid helpt ons niet. Het virus trekt zich weinig aan van conflict. Het gedijt erop als wij minder solidair zijn met de mensen die voor ons de strijd met corona aangaan."

De burgemeester roept op om verdraagzaam te zijn naar elkaar: "Verdraagzaam voor ouderen die bang zijn voor het virus. Voor jongeren die onbevangen willen leven. Voor gevaccineerden en voor mensen die gebruikmaken van hun onvervreemdbare recht om een andere keuze te maken. We zijn allemaal Amsterdammers. Nederlanders. Ik wil u laten weten dat ik aan u denk."

Vandaag is het de Internationale Dag van de Verdraagzaamheid (International Day for Tolerance). Een dag waarop gevraagd wordt om wat aardiger voor elkaar te zijn, naar elkaar te luisteren en elkaar te waarderen. Deze dag werd in 1996 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties als vervolg op het door de UNESCO uitgeroepen 'Jaar van de Verdraagzaamheid' in 1995.