Michael Baumeister aan de slag als projectleider bij Don Bosco Assel
Vandaag is een bijzondere dag voor Michael Baumeister (47), die officieel is begonnen als projectleider bij Don Bosco in Assel. Michael is geen onbekende in de wereld van Don Bosco, want hij brengt een schat aan ervaring mee vanuit zijn tijd bij Don Bosco Amsterdam. Zijn opdracht in Assel? Een stevig fundament leggen voor de toekomst van Don Bosco op deze prachtige locatie op de Veluwe.
“Ik ben Michael Baumeister en ik woon in Amsterdam met Pauline en onze twee kinderen van 13 en 15 jaar oud,” stelt Michael zich in één adem voor. Hoewel hij nog steeds in de hoofdstad woont, is zijn band met Don Bosco diep geworteld, vooral door zijn jarenlange betrokkenheid bij Don Bosco Amsterdam.
Van Amsterdam naar Assel: een vertrouwde omgeving
Van 1997 tot 2015 was Michael nauw betrokken bij diverse projecten van Don Bosco Amsterdam, zoals het uitwisselingsproject SAMEN. “Ik woonde als student een tijdje in de leefgroep aan de Apollolaan. Dat was nog in de tijd van salesiaan Harrie Kanters. Als inwonende studenten zorgden wij ervoor dat Don Bosco-organisaties die ook op deze locatie gehuisvest waren, gastvrij onthaald werden en soms vonden jonge vluchtelingen tijdelijk onderdak bij ons,” herinnert hij zich. "Ook na die tijd ben ik nauw betrokken gebleven en toen Harrie in 2010 overleed heb ik de coördinatie van SAMEN een aantal jaar overgenomen.”
Nu, als projectleider in Assel, voelt Michael zich meteen thuis. “De locatie in Assel is uniek; het is een oase van rust en natuur, waar we de stevige basis van Don Bosco voor jongeren willen behouden, terwijl er wordt nagedacht over nieuwe vormen van samenwerking en duurzaamheid.”
De uitdaging: een toekomstbestendig Don Bosco in Assel
De komende twaalf maanden staan voor Michael in het teken van het uitwerken van een ‘masterplan’. Het doel? Een toekomstbestendige visie ontwikkelen voor Don Bosco in Assel, in nauwe samenwerking met de Salesianen, de projectgroep en andere betrokkenen. “Het is een grote verantwoordelijkheid, maar ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een project dat Don Bosco’s gedachtegoed in ons land sterker maakt,” zegt hij enthousiast.
Het masterplan dat Michael gaat opstellen, moet niet alleen een solide basis leggen voor de toekomst, maar ook inspelen op de uitdagingen van deze tijd. “We willen Assel uitbouwen tot een herkenbaar en aantrekkelijk centrum waar de Salesianen, medewerkers en vrijwilligers op basis van gelijkwaardigheid samenwerken,” legt hij uit. Daarbij zal gekeken worden naar alles, van de gebouwen en de landbouwgrond tot de organisatiestructuur en de bewoning.
De kernvragen voor de toekomst
Tijdens zijn tijd in Assel zal Michael zich onder meer buigen over een aantal belangrijke vragen. “Hoe kunnen we een organisatiestructuur neerzetten die daadkrachtig is? Hoe zorgen we voor een goede financiële exploitatie? En wat is een woonvorm die past bij het leven en werken in Assel?” Het zijn complexe vraagstukken die vragen om creatief en vernieuwend denken.
Een ander belangrijk aspect van het plan is de thematische invulling van Don Bosco in Assel. “De locatie, midden in de natuur, leent zich uitstekend voor programma’s rond spiritualiteit, duurzaamheid en ecologie. Samen met ons team en vrijwilligers gaan we hier iets bijzonders van maken voor en met jongeren,” vertelt Michael.
De droom die doet dromen
De visie van Michael sluit nauw aan bij de Strenna van de Salesiaanse Familie voor 2024. “We werken vanuit de realiteit van Assel, maar we laten ons inspireren door een droom die doet dromen. En daarbij mogen we best wel groot dromen vind ik, waarbij we van Don Bosco in Assel een centrum voor ons zien met een focus op spiritualiteit, duurzaamheid en sociale dienstbaarheid. Uiteraard staan ook daarin de jongeren nog steeds centraal."
Voor Michael is het duidelijk dat dit jaar een begin is. “Na de looptijd van een jaar kijken we hoe we verdergaan en wie de verantwoordelijkheid neemt voor de volgende fase. Maar voor nu? We gaan er samen vol enthousiasme tegenaan!”