'Perfecte' AI-vrouwen op Instagram zijn probleem voor zelfbeeld tieners

Nieuws

Instagram kan zorgen voor een slecht zelfbeeld bij tieners en met de opkomst van generatieve AI (kunstmatige intelligentie) kan dit probleem toenemen. Niet eerder was het zo makkelijk om oneindig veel afbeeldingen van (niet-bestaande) vrouwen te maken die de perfecte maten hebben en een smetteloze huid.

Via zoekopdrachten als 'AI influencer' of 'AI model' vind je snel talloze plaatjes van vrouwen die niet bestaan. Soms zijn de plaatjes duidelijk nep, maar vaak is nauwelijks te zien of de persoon bestaat of uit de computer komt. Instagram staat daardoor bol van schijnbaar perfecte mensen met schijnbaar perfecte levens en dat heeft invloed op jongeren.

Bijna de helft van tienermeisjes vindt dat sociale media een slechte invloed hebben op hoe ze over zichzelf denken, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Uit interne onderzoeken van Instagram blijkt dat ook. Jonge vrouwelijke gebruikers die zich onzeker voelen over hun lichaam, worden nog onzekerder door de beelden op Instagram. Met AI wordt het wel heel simpel om foto's van vrouwen te maken die aan een bepaald schoonheidsideaal voldoen.

Onzekere jongeren worden nog onzekerder

"De meeste AI-modellen en -influencers zijn de laatste jaren onwaarschijnlijk realistisch geworden", zegt Patti Valkenburg, hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. "AI-gegenereerde supermodellen kunnen bijdragen aan een negatief zelfbeeld bij kwetsbare jongeren. Dat zijn vooral jongeren die de neiging hebben zich met anderen te vergelijken. En van wie het zelfbeeld snel en sterk wordt beïnvloed door wat ze in hun dagelijkse leven meemaken."

Leg uit dat veel van wat je ziet gephotoshopt is
Patti Valkenburg

Ook Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media maakt zich zorgen. Ze wil ouders daarom meegeven om met hun kinderen al vanaf 7 jaar ongeveer over het menselijk lichaam te praten. "Neem daarbij ook het beeld van de (sociale) media serieus", zegt ze. "Leg uit dat veel van wat je ziet gephotoshopt is, dat sommige influencers niet eens echt bestaan." Vaak weten kinderen dat niet en reageren ze geschrokken als ze ontdekken dat niet alles wat ze zien klopt.

Ook iets wat nep is kan ons beïnvloeden

Maar door al die geperfectioneerde beelden, photoshop en filters zijn jongeren gewend geraakt aan dit schoonheidsideaal, zegt Valkenburg. "Zulke geperfectioneerde beelden kunnen de mentale gezondheid van kwetsbare jongeren schaden." Het maakt daarbij niet eens uit of een afgebeelde persoon echt bestaat. "We schrijven menselijke eigenschappen toe aan AI-toepassingen zoals robots en virtuele modellen", zegt de hoogleraar. "En ze kunnen sterke gevoelens oproepen als bewondering, jaloezie en medelijden."

Instagram-moederbedrijf Meta heeft recent beloofd dat AI-beelden binnenkort door de plaatser als zodanig gelabeld moeten worden. Dan moet voor iedereen duidelijk zijn of een persoon op de foto echt bestaat of niet.

Dit is een samenvatting van een artikel op NU.nl, klik op onderstaande knop om het hele artikel te lezen.

Auteur: NU.nl