Rotterdamse politie boekt succes met nieuwe aanpak jongerencriminaliteit

1

'Aantal geldezels in Rotterdam daalt fors: "Niet alleen straffen, maar ook hulp bieden"', kopt de Telegraaf vanmorgen. De speciale aanpak van de Rotterdamse politie moet voorkomen dat jongeren verder in het criminele circuit verdwijnen en dat blijkt succesvol. Dit resultaat klinkt ons bekend in de oren.

Geldezels zijn jongeren die hun bankrekening laten gebruiken om geld van criminelen naar iemand anders over te maken of wit te wassen. Daarmee plegen ze een strafbaar feit, draaien op voor de geleden schade en worden strafrechtelijk vervolgd. Dat betekent dat ze een flinke schuld opbouwen en dat ze een strafblad hebben. Geen goed begin voor de vaak nog jonge daders.

Tekst gaat verder onder de foto.

Geldezels
Geldezels laten hun bankrekening gebruiken door criminelen.

Aanpak politie Rotterdam
Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaarder zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben. Zij zijn extra vatbaar voor verleidingen en manipulatie en overzien de gevolgen van hun acties niet altijd. Daarom werkt de politie Rotterdam in hun aanpak nauw samen met de gemeente Rotterdam, Reclassering Nederland en Homerun Rotterdam. De gemeente Rotterdam kijkt waar mensen met schulden geholpen kunnen worden. Homerun biedt specialistische begeleiding aan mensen met een LVB die moeite hebben hun leven op de rit te houden. Met de juiste zorg wordt voorkomen dat jongeren terugvallen of nog verder wegzakken in een web van problemen.

Preventieve aanpak
Dat alleen straffen niet werkt, liet Don Bosco ons al zien in het Turijn van de 19e eeuw, waar hij straatjongens hielp om uit de criminaliteit te komen en een betere toekomst op te bouwen voor zichzelf. Helemaal in die tijd was dit een ongekende aanpak.

Don Bosco's preventieve werkwijze stroomt ook vandaag de dag nog volop door de aderen van al onze jongerenorganisaties en heeft al vele jongeren zicht gegeven op een betere toekomst. Eén van de factoren die hieraan bijdraagt is de vaak jonge leeftijd waarop jongeren met een Don Bosco-organisatie in aanraking komen. Daar waar het probleem nog bij de kern kan worden aangepakt, zijn jongeren vaak al bij ons in beeld en wordt voorkomen dat jongeren verkeerde keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan jongeren uit een moeilijke thuissituatie of met een lichte beperking.

Klimaat van vriendschap, vertrouwen en dialoog
Don Bosco

Familiair klimaat
De band tussen jongerenwerker en jongere is daarbij cruciaal. Middels allerlei (educatieve) activiteiten ontstaat een band tussen jongerenwerker en jongere, wat een 'window of opportunity' creëert. In het typische Don Boscoklimaat van vriendschap, vertrouwen en dialoog, voelen jongeren zich op den duur zeker genoeg om hulp van de jongerenwerker te aanvaarden. De relatie tussen jongerenwerker en jongere is daarbij dé hefboom om jongeren uit te dagen hun talenten te ontplooien, verantwoordelijkheid op zich te nemen en hun leven zin te geven.

Wil je meer lezen over onze preventieve aanpak? Blader dan eens door onze visie en pedagogiek.

Auteur: Anja Hoogeveen