Top 8 goede voornemens onder jongeren

Goede voornemens

Het begin van een nieuw jaar brengt vaak de belofte van een frisse start met zich mee. Maar liefst 64 procent van de jongeren heeft dan ook goede voornemens, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction, in samenwerking met Nationale-Nederlanden.

Met name Gen Z heeft het voornemen om het jaar te starten met positieve veranderingen. We hebben enkele van de meest populaire goede voornemens onder jongeren op een rijtje gezet:

 • Gezonder leven
  Jongeren willen komend jaar de sportschool wat vaker van binnen bekijken, gezonder eten en stoppen met roken of vapen. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging verbetert de gezondheid en geeft meer energie

 • Mentale gezondheid
  Ook het verbeteren van zelfzorg staat hoog op het lijstje van de jongeren uit Gen Z. Ze willen meer tijd vrij maken voor ontspanning, meditatie, mindfulness en andere activiteiten die stress verminderen.

 • Geld besparen
  Het leven wordt steeds duurder en dat houdt jongeren ook bezig. Het beter beheren van geld en het stellen van financiële doelen, zoals sparen voor iets specifieks, kan een gevoel van controle en vooruitgang geven.

 • Zelfverbetering
  Hierbij kun je denken aan het aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals een nieuwe taal, een muziekinstrument, digitale vaardigheden of het uitproberen van een nieuwe hobby.

 • Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden
  Voor jongeren is de balans tussen werk of school en privé belangrijker geworden.

 • Minder schermtijd
  Hier komen bovenstaande goede voornemens samen. Minder schermtijd levert meer tijd op voor offline activiteiten en sociale interacties.

 • Duurzaamheid
  Voor jongeren staat duurzaamheid hoog op de agenda. Ze willen meer aandacht besteden aan milieubewuste keuzes, zoals recycling, minder afval produceren en bewuster consumeren.

 • Vrijwilligerswerk
  Last but not least: jongeren willen zich ook inzetten voor sociale kwesties die zij belangrijk vinden, zoals bijvoorbeeld het klimaat. Vrijwilligerswerk doen kan jongeren een gevoel van doelgerichtheid en voldoening geven.


Ben jij ook met een reeks goede voornemens aan 2024 begonnen? Het is belangrijk om te onthouden dat goede voornemens het beste werken wanneer ze haalbaar en specifiek zijn.

We hopen dat deze top 8 je heeft geïnspireerd bij het ontdekken van mogelijke goede voornemens. Het is immers nooit te laat voor een nieuwe start!

Auteur: Anja Hoogeveen l Bron: Jmouders.nl