Trending deze week: Gas, de positieve app voor jongeren

1 et3em4y

Dacht je dat BeReal en TikTok hip waren, worden die apps alweer bijna ingehaald door de nieuwste sociale trend: Gas. Met al meer dan een half miljoen downloads is de app behoorlijk populair onder jongeren in de Verenigde Staten. Zal de trend ook overwaaien naar ons land?

Deze 'antisocialmedia-app' is bedoeld als tegenhanger van online ‘haat’ of ander pestgedrag en stimuleert middelbare scholieren om elkaar anoniem complimenten te geven door een stelling te beantwoorden. Jongeren kunnen de app downloaden en zich door middel van locatiegegevens aanmelden op hun eigen middelbare school. Na het toevoegen van vrienden, vullen ze anoniem een aantal multiplechoicevragen in over scholieren op dezelfde school.

Positiever zelfbeeld
Het gaat dan om vragen als: 'Wie is de knapste persoon die je ooit hebt ontmoet?' of 'Wie is je stiekeme crush?'. De stellingen zijn allemaal positief en bedoeld om tieners te stimuleren in het complimenten geven aan elkaar. Met andere woorden: 'Om elkaar gas te geven'. Zo willen de makers van de app een platform creëren dat jongeren positiever over zichzelf laat denken.

Er lijkt nu echt een trend gaande te zijn in nieuwe socialmediaplatformen, die meer nadruk leggen op authenticiteit en kleinere sociale kringen. Dit in tegenstelling tot de bekende sociale apps waar het vooral draait om perfecte plaatjes en zoveel mogelijk volgers.

Wie weet vindt Gas binnenkort ook zijn weg naar Vlaanderen en Nederland!

Zo ziet de nieuwe app ´Gas´ eruit