Voorkomen van rellen: "Benader demonstranten als individu, niet als groep"

Rellen 3dofn3s

Op NU.nl verscheen deze week een achtergrondartikel over de rellen die losbarstten in onder meer Rotterdam. De experts die aan het woord komen stippen iets aan wat Don Bosco in de 19e eeuw ook al ontdekte: voorkomen is beter dan genezen. Zijn Preventief Pedagogische Aanpak wordt vandaag de dag nog steeds ingezet door de organisaties van Don Bosco.

In het artikel komt onder anderen Marie Lindegaard aan het woord. Zij is bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de Universiteit van Amsterdam en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Als belangrijkste stelling wordt genomen, dat (jonge) relschoppers niet als groep moeten worden benaderd, maar als individu: "Een actief netwerk van vrijwilligers, die allerlei activiteiten in de buurten en wijken organiseren. Die benutten dat om contact te maken met de jongeren", aldus Lindegaard, die eerder onderzoek deed naar de avondklokrellen in Amsterdam. "Toen zagen we hoe effectief het was dat er mensen op straat waren die de jongeren al kenden en met hen in gesprek gingen."

Voorkomen beter dan genezen
Hiermee benoemt ze één van de belangrijkste vaardigheden van een jongerenwerker bij Don Bosco. Voorkomen ís immers beter dan genezen. Als de rellen al plaatsvinden, is het ‘redden wat er te redden valt’. De Preventieve Aanpak van Don Bosco richt zich juist op een fase die hieraan vooraf gaat: het opbouwen van een persoonlijke band met jongeren en een aanbod van activiteiten dat hen ‘van de straat’ houdt.

“Het doel is niet om geforceerd contact te maken, maar juist om een duurzame band met de jongeren op te bouwen”

Jim Joosten, jongerenwerker bij Don Bosco Straatvisie in Amsterdam, weet als geen ander hoe dit werkt: “Wij hebben een aantal vrijwilligers, die regelmatig op bezoek gaan bij de jeugdopvang in de stad. Daarbij is het doel niet om geforceerd contact te maken, maar juist om een duurzame band met de jongeren op te bouwen. Dat doen we simpelweg door een kaartspelletje te doen met wie daar zin in heeft of een potje te voetballen. Het initiatief tot een gesprek ligt altijd bij de jongeren zelf. Als zij daaraan toe zijn, komen zij vanzelf met hun verhaal bij de jongerenwerkers.”

Bankhangen bij Don Bosco
Naast het actief benaderen van de jongeren op deze manier, biedt Straatvisie ook een scala aan activiteiten die het contact met de jongeren verder uitbouwt. “We organiseren regelmatig een leuk uitje en we houden inspraakavonden over allerlei maatschappelijke thema’s. De bijbehorende warme maaltijd en Wifi is vaak een reden voor de jongeren om bij Don Bosco langs te komen. Sommigen ploffen op de bank neer en zitten de hele avond op hun telefoon. Dat is ook prima, wij forceren daarin niets, maar vinden het belangrijker dat de jongeren zich thuis voelen bij ons. Dat is een belangrijk speerpunt van Don Bosco’s pedagogiek en voorwaarde voor verdere connectie.”

“De ‘relschopper' als zodanig bestaat niet, je moet hen als individuen blijven zien"

In het artikel op NU.nl beaamt Jacquelien van Stekelenburg dit gedachtegoed. Zij is hoogleraar Sociale verandering en conflict aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Stekelenburg spreekt van "voorkomen in tijden van vrede" en wijst eveneens op de preventieve rol van sociale netwerken: "De jongerenwerkers, wijkmedewerkers en wijkagenten hebben in de gaten wat er speelt in de wijk en bij wie. De ‘relschopper' als zodanig bestaat niet, je moet hen als individuen blijven zien."

Wil je meer weten over de Preventief Pedagogische Aanpak van Don Bosco? In het boekje ‘Picco Bello’ lees je meer over dit gedachtegoed en word je tevens uitgedaagd om eigen pedagogische inzichten te onderzoeken en verdiepen. Het is voor slechts 6 euro verkrijgbaar in onze webshop.