Workshop #StemJeRecht helpt dakloze jongeren met stemmen

Foto20stem201 ko e8y9q5z

Jongeren die nergens ingeschreven staan, ontvangen geen stembrief en dat betekent dat ze ook niet kunnen gaan stemmen. Ervaringsdeskundige Ikbal vindt dit absurd en helpt de jongeren zich bewust te worden van hun rechten, middels een workshop bij Don Bosco Straatvisie over de Tweede Kamerverkiezingen.

Ikbal was zelf jarenlang dakloos als jongere en wil graag een verschil maken: ‘Ik heb de problemen ondervonden waarin je kunt belanden als jongere, maar ik krijg niet de kans om dat te veranderen’, vertelt hij in een interview aan nieuwswebsite Vice. Daarom heeft hij een workshop gegeven bij Don Bosco Straatvisie, waarin hij andere dakloze jongeren stimuleert om te gaan stemmen. De workshop was vooral informatief, maar ook interactief en inspirerend.

Wat stem je eigenlijk als dakloze jongere?
Ikbal heeft zijn keuze voor vandaag gemaakt: ‘Ik ga blanco stemmen. Dan wordt mijn stem wel geteld, maar gaat hij naar geen enkele politieke partij. Daarmee wil ik het signaal geven dat ik niet akkoord ben met hoe het land nu gerund wordt. Ik heb namelijk absoluut geen vertrouwen in de overheid, mede door wat ik heb meegemaakt.’

Op zijn achtste werd Ikbal door zijn ouders achtergelaten in een politiekantoor. Daarna is hij belandt in het systeem en verhuisd van instelling naar instelling. Op zijn zeventiende is hij uiteindelijk uit het internaat gegaan waar hij op dat moment woonde en heeft hij vijf jaar lang op straat geleefd.

‘Ik heb altijd gedacht dat stemmen nutteloos is en geen invloed heeft, maar daar kom ik op terug en wil ik jullie meenemen in de taal van de politiek, ik ga jullie vertellen dat stemmen belangrijk is voor ons allemaal’, schreef Ikbal in zijn uitnodiging aan de jongeren van 17 tot 27 jaar. Samen met zijn collega David maakte hij de deelnemers duidelijk waarom het van belang is dat zij hun stem laat horen.

Lees hier het hele interview met Ikbal.

Bron: vice.com