YFC stuurt brandbrief aan Nederlandse kerken

Yf20 Klein yx7zixz

Christelijke jongerenorganisatie Youth for Christ ziet de nood onder jongeren stijgen en maakt zich grote zorgen over hun welzijn. Het is inmiddels alom bekend dat de coronamaatregelen er flink inhakken bij jongeren. Toch gebeurt er volgens de organisatie nog te weinig om psychische klachten bij jongeren verminderen. In een open brief aan alle kerken in Nederland roept Youth for Christ op om juist nu de deuren voor jongeren te openen en om te zien naar de jeugd.

Klachten als lusteloosheid, depressiviteit, concentratiestoornissen en eenzaamheid zijn aan de orde van de dag. De jongerenwerkers van Youth for Christ horen bovendien steeds meer verhalen van jongeren die rondlopen met gedachten over zelfdoding. Ook zien zij dat uitzichtloosheid ervoor kan zorgen dat jongeren vatbaar worden voor destructief en gewelddadig gedrag.

In de brief zegt directeur Bram Rebergen dat een wereld die verkilt en vanuit populistische standpunten naar de ontwikkelingen onder jongeren kijkt, rampzalig is voor de identiteitsontwikkeling van de opgroeiende generatie. Hij ziet een belangrijke rol voor kerken om tegenwicht te geven en jongeren te blijven opzoeken.

Dit is de brief waar het om gaat:

Kerken, wees er vooral nu voor jongeren!
Utrecht, 11 februari 2021

Aan de kerken in Nederland,

Het zal u niet zijn ontgaan: de zorgen die we hebben voor kwetsbaren in onze samenleving nemen toe. Bij een groeiende groep mensen lijkt de rek eruit te zijn en de reacties worden grimmiger. Verharding van standpunten, verkilling in relaties en een groeiend gevoel van onveiligheid: het zet een verdraagzame samenleving onder druk. De meest kwetsbaren voelen dat het eerst. Youth for Christ komt een aanzienlijke groep kwetsbare jongeren tegen in de praktijk van haar dagelijkse werk. Jongeren die, ondanks hun leeftijd en levensfase, al moeten dealen met de geschonden en soms misbruikte context van hun omgeving. Voor hen komen de coronamaatregelen daar nog bovenop; het maakt de situatie dramatisch.


Maar, het zijn niet langer alleen kwetsbare jongeren die de gevolgen dragen van alle beperkingen van deze tijd. De groep jongeren die met psychische klachten kampt, groeit elke dag. Ook kerkjongeren. De cijfers liegen er niet om. Jongeren voelen zich lusteloos, worden depressief, ontwikkelen concentratiestoornissen en zijn eenzaam door het wegvallen van waardevolle relaties. Onze jongerenwerkers horen steeds meer verhalen van jongeren die rondlopen met gedachten over zelfdoding. Ook zien we dat uitzichtloosheid ervoor kan zorgen dat jongeren in al hun kwetsbaarheid vatbaar worden voor destructief en gewelddadig gedrag. Een volwassen wereld die alleen maar verhardt en verkilt, die alleen vanuit populistische standpunten naar deze ontwikkelingen kijkt of die vanwege eigen lijfsbehoud nog meer naar binnen keert, is voor de identiteitsontwikkeling van deze opgroeiende generatie rampzalig.

Youth for Christ roept daarom elke lokale kerk op om juist nu de deuren te openen voor jongeren. Om extra zorg en oog te hebben voor jonge mensen die gebukt gaan onder spanning, stress en depressie. Juist nu kan de kerk de generatie van de toekomst laten zien wat het inhoudt volgelingen van Jezus Christus te zijn. Er zijn nog voldoende manieren om jongeren te benaderen, om lijntjes te leggen en open te houden. Benut de ruimte van uw kerk en onderzoek wat de mogelijkheden zijn om jongeren te ontmoeten. Leg contact, bel ze op, stuur een kaart, breng een bezoekje aan de voordeur of wat dan ook. Houd jongeren in de gaten en laat uw kerk een plek en gemeenschap zijn waarin ze zich omgeven weten door zorg en toewijding.

Youth for Christ heeft een scala aan programma’s, adviezen en tips waar u als kerk gebruik van kunt maken. Wij helpen u graag uw kerk open te stellen voor jongeren. Speciaal voor coronatijd zijn er online programma’s ontwikkeld, te downloaden via https://yfc.nl/toerusting/downloads/.Daarnaast hebben we jeugdexperts die graag meedenken en vragen beantwoorden. Deze zijn te bereiken via kerk@yfc.nl.

Als de kerk daadwerkelijk openstaat voor de nieuwe generatie en mét hen kerk wil zijn, dan is het nu tijd om positie in te nemen en er te zijn.

Bram Rebergen
Algemeen directeur Youth for Christ


Het Katholiek Nieuwsblad schreef een boeiend artikel over de huidige situatie van de jongeren, waarin ze een aantal verdiepende vragen stelden aan Bram Rebergen. Lees hier het hele interview.

Bron: yfc.nl / kn.nl