“Zie corona ook als een levensles voor kinderen en jongeren”

Leerlingen20mondkapje rjmfjyp

Al ruim een jaar leven we met de coronamaatregelen. Ondertussen laait de discussie over de gevolgen hiervan voor jongeren steeds verder op. We zien jongeren die in een negatieve spiraal zijn beland en hun zorgen uiten over de toekomst, maar we horen ook geluiden over positieve lessen die uit de crisis worden gehaald. In een brief aan de Volkskrant schetst Marien van Schijndel dit andere perspectief; corona als een levensles voor jongeren.

Brief van de dag

Ik ga niet beweren dat Nederlandse kinderen en jongeren het gemakkelijk hebben tijdens corona, maar dat een hele generatie, zoals regelmatig gesuggereerd, de rest van hun leven op achterstand is komen te staan, lijkt me schromelijk overdreven. Ik zie in mijn werk als sociaal werker vooral mensen in alle leeftijden die zich ondanks de veranderde omstandigheden prima en met de nodige veerkracht door deze periode hebben heengeslagen. Er werd in deze tijd ook veel meer naar elkaar omgekeken dan gebruikelijk.

Ik heb als kind les gehad van leerkrachten, opgegroeid in de oorlog. Hun verhalen van hoe ze zich ondanks de moeilijke omstandigheden staande hielden, waren alleen maar inspirerend. De No Future-generatie in de jaren ‘70/’80 of Generatie Nix, bedenk het label maar, volgens mij is het merendeel daarvan ondanks het opgroeien in tijdelijk lastige omstandigheden eerzame burgers geworden, met een huis, tuin, hond en een leuk gezin. Want geluk en tegenslag, ze vormen een tweeling met elkaar. Je kunt corona voor kinderen en jongeren dan ook als een levensles zien dat niet alles maakbaar is en geen georganiseerde busreis naar Benidorm.

Voordat we deze jonge generatie gaan therapeutiseren. De zon komt op, en de zon gaat onder. Maar vandaag bleek ineens heel anders dan gisteren of de dagen ervoor. Maar, lieve jongens en meisjes, wat we zeker weten: morgen dient zich weer een nieuwe dag aan.
Marien van Schijndel, Deventer

In het komende Don Bosco magazine zullen we ook aandacht besteden aan het effect van de coronacrisis op jongeren. Hoe kijken zij terug op het afgelopen anderhalf jaar en welke positieve lessen nemen zij mee uit deze periode? Ons magazine staat boordevol verhalen van en over jongeren.

Ontvang jij ‘em al? Een abonnement op Don Bosco magazine is gratis en inschrijven kan via deze link.