Bart Decancq volgt Wilfried Wambeke op als provinciaal

Bart3

Op maandag 12 december 2022 werd aan Salesiaan Bart Decancq gevraagd om de nieuwe provinciaal van de provincie Vlaanderen-Nederland te worden. Bart heeft deze opdracht aanvaard en zal op 1 augustus 2023 huidig provinciaal Wilfried Wambeke opvolgen.

Gisterenavond kreeg Bart Decancq van Algemeen Overste (*) Ángel Fernández Artime de vraag of hij de functie van provinciaal (**) wil aanvaarden. Zijn antwoord was positief. Enkele maanden eerder, eind september, konden alle medebroeders van onze provincie hun stem reeds uitbrengen en zo mee beslissen wie de opvolger van huidig provinciaal Wilfried Wambeke zou worden. Daarna werd deze beslissing door de Algemene Raad in Rome besproken en definitief vastgelegd. Vicaris (***) Bart Decancq kwam dus als opvolger uit de bus.

Biografie

Bart Decancq (°15/11/1959) heeft al een heuse Don Boscocarrière achter de kiezen. Nochtans begon zijn leven als Salesiaan eerder onverwacht. “Na het secundair onderwijs koos ik voor de opleiding regentaat in Brussel. Daar ontmoette ik Salesiaan Jan Scheymans, die verbleef in het opleidingshuis in Oud-Heverlee. Het klikte goed tussen ons. Toen hij gebuisd was voor geschiedenis ben ik hem bijles beginnen geven en zo leerde ik de gemeenschap van Don Bosco kennen." In 1978 woonde Bart de priesterwijding van z’n vriend bij om in 1979 uiteindelijk ook zelf te kiezen voor het gemeenschapsleven als Salesiaan. In 1987 legde hij zijn eeuwige professie af; in 1990 zijn priesterwijding.

Bart2

In 1991 trok Bart naar het Don Bosco Oasecentrum in Groot-Bijgaarden waar hij jongerengroepen ontving en vormingsdagen rond jeugdspiritualiteit coördineerde. Zes jaar later, in 1997, opende de poort naar de onderwijssector, een sector waarin hij al 25 jaar actief is. Na elf jaar als directeur in Don Bosco Kortrijk en zeven jaar als directeur in Don Bosco Hechtel werd Bart in 2015 afgevaardigd bestuurder van het Don Bosco Onderwijscentrum (DBOC), een functie die hij tot eind dit schooljaar zal uitoefenen. Hij combineerde deze job de laatste jaren met zijn functies als vicaris van de Salesianen en gedelegeerde voor Don Bosco Media.