"Met TaalFit leren kinderen spelenderwijs Nederlands"

Taal Fit nzwh3l2

TaalFit is een project van Don Bosco Rijswijk waarbij kinderen de Nederlandse taal leren middels sport, spel en creatief bezig zijn. Dagelijks komen er bij Don Bosco Rijswijk kinderen uit allerlei culturen, die niet goed Nederlands spreken. Als je de taal niet goed machtig bent, val je al snel buiten de boot in onze maatschappij.

Daarom is Don Bosco Rijswijk begonnen met TaalFit. Het project heeft elke week een thema en door de kinderen mee te nemen in een verhaal leren ze spelenderwijs nieuwe Nederlandse woorden. TaalFit is gratis en wordt ook aan de ouders aangeboden. “In onze multiculturele wijk op de grens van Rijswijk en Den Haag, zie je vaak dat kinderen al met een taalachterstand beginnen op school. Ouders zijn onzeker over het Nederlandse spreken (het is ook een moeilijk taal!) en missen daardoor veel belangrijke informatie, “ legt Martijn Cuppen van Don Bosco Rijswijk uit.

“Als je geen Nederlands spreekt, kun je niet goed meedoen aan het Nederlandse leven”

“De Nederlandse taal is immers overal; op straat, in de supermarkt, op televisie, op het schoolplein en ga zo maar door. Als je niet of weinig Nederlands spreekt, val je al snel buiten de boot en kun je niet goed meedoen aan ‘het Nederlandse leven’; in ieder geval niet zoals je wilt,” stelt Martijn. Juist daarom is Don Bosco Rijswijk sinds april dit jaar begonnen met de activiteiten van TaalFit. Elke woensdag- en donderdagmiddag draait dit project voor kinderen van 3 tot 12 jaar en elke woensdagmiddag is er TaalFit voor volwassenen. De activiteiten duren 1,5 uur per keer en worden gratis aangeboden.

Anders dan anders
Martijn is duidelijk enthousiast over het project: “De insteek van TaalFit is anders dan de Nederlandse lessen zoals die doorgaans worden aangeboden. We zitten niet met onze neus in de boeken, maar gaan lekker actief aan de slag. Met de kinderen gaan we sporten, spelletjes spelen of knutselen zoals altijd, maar dan met de focus op taal. Elke week heeft een thema, vaak met een leuk verhaal. Zo hadden we vorige week het verhaal van de emotionele eend die zijn veren wilde verdienen. Door kinderen mee te nemen in het verhaal leren ze spelenderwijs weer wat nieuwe woorden.”

“In het begin gaat het stroef, maar we merken meer taalbeheersing”

“Met de volwassenen pakken we het iets anders aan,” gaat hij verder, “we doen ook activiteiten zoals sport, een spel of we gaan de keuken in om iets te bakken, maar leggen de nadruk dan meer op het gesprek. Lekker een bakje koffie drinken samen, wat leuks doen en ondertussen houden we het gesprek op gang in het Nederlands. In het begin gaat het stroef, maar we merken dat de deelnemers langzaamaan steeds zekerder worden in hun taalbeheersing. Dat is heel mooi om te zien!”

Het project TaalFit draait nu ruim drie maanden en Don Bosco Rijswijk is blij met de opkomst. “Het is nog te vroeg om te zeggen welke resultaten er geboekt worden, maar het enthousiasme onder de deelnemers is zeker aanwezig,” aldus Martijn. “We hebben verdeeld over de woensdag en donderdag zo’n 25 tot 30 kinderen die meedoen aan TaalFit. Dat is bij elkaar een behoorlijke klas. Op woensdag zijn er ongeveer zes volwassenen per keer en we hopen in de toekomst nog meer deelnemers te verwelkomen; de koffie staat klaar!”

Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website van Don Bosco Rijswijk.