Boek over avontuurlijke reis als jongerenwerker

Omslag voorzijde boek Hart en Hoofd van Graciano Loswijk do8cnxs

Graciano Loswijk heeft het boek geschreven voor iedereen met belangstelling voor jongeren en wat ze beweegt en motiveert. Hij liet zich inspireren door zijn oma, moeder en Don Bosco.

Stoer, sportief, goedlachs en zelfverzekerd. Graciano Loswijk is een jongerenwerker met aantrekkingskracht. Hij spreekt de taal van de straat en maakt daardoor makkelijk contact met jonge mensen. Niet popiejopie, maar op hun eigen niveau. Als student valt Graciano op bij gemeenteambtenaren en de lokale media door de manier waarop hij met jongeren omgaat in zijn wijk, Amsterdam Oost. Kinderen hebben het leuk bij hem. Waar Graciano is, is actie. Hij laat kinderen dansen, hij is vol energie en humor. Hij lost problemen op tussen de rondhangende jeugd en de oudere bewoners door als intermediair op te treden.

Hij krijgt zo vaak vragen over zijn manier van werken dat hij er een boek over schreef: ‘Hart en Hoofd’, met 'Mijn avontuurlijke reis als jongerenwerker' als ondertitel.

Al lezend kom je te weten hoe en waarom hij jongerenwerker is geworden, en hoe dat loopt in een grote stad. Het gaat niet altijd makkelijk, hij komt vaak rottige dingen tegen. Bijvoorbeeld hoe verveelde jongeren de boel telkens kort en klein slaan in het buurthuis. Toch weet hij respect af te dwingen, ook door zijn eigen kwetsbaarheid te tonen.

Zijn oma en moeder zijn Graciano’s belangrijkste inspiratoren door de manier waarop zij hun grote gezinnen runden en er voor iedereen een plek was. “Bij mijn oma was er warmte, verbinding, een veilige haven”, schrijft hij in het eerste hoofdstuk,“ze had people skills”.

Een ander voorbeeld voor Graciano is Don Bosco. Hij zat vroeger op een Don Boscoschool in Amsterdam en daar kreeg de hele klas het stripboek van Don Bosco. “Als jongerenwerker kwam ik erachter dat er overeenkomsten zijn tussen Don Bosco en mezelf. De manier waarop hij sprak met jongens, hoe hij problemen oploste, hoe hij sport gebruikte in zijn werk. Hij had alle elementen van een goede jongerenwerker in zich.”

Het boek van Loswijk is een mix van ervaringsverhalen en adviezen voor andere jongerenwerkers. Het leest makkelijk weg en er spreekt vooral veel bezieling en hartelijkheid uit. Hij schrijft: “Wanneer een kind overspoeld wordt door ellende, is het goed te weten dat er een plek is waar iemand lief is, compassie heeft en luistert. Geef daarom nooit jouw dromen op".

Bron: Don Bosco NU 2018/4