Eerste effecten van Sleep out! in Den Haag worden zichtbaar

Sleep20out 20in20 Den20 Haag oav76rp

Na de demonstratie van SamenThuis2030 in Den Haag, die ze Sleep out! hadden genoemd, komen de steden Amsterdam en Utrecht in actie. Ze roepen het kabinet op tot stevig in te grijpen na een "zorgelijke toename van het aantal daklozen". Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer, die NU.nl in handen heeft.

Don Bosco Straatvisie en Don Bosco U2-B Heard! maken deel uit van SamenThuis2030 en waren bij de demonstratie, waar een manifest tegen de toenemende dakloosheid onder jongeren werd aangeboden aan politici. Hierin staat onder andere dat er meer jongeren dakloos zijn dan bekend is bij instanties en er wordt in gehamerd op preventie.

Het manifest van SamenThuis2030 waarin knelpunten worden beschreven

Het manifest is kennelijk op de juiste politieke tafels geland, want de steden Amsterdam en Utrecht roepen het kabinet nu op tot stevig in te grijpen na een "zorgelijke toename van het aantal daklozen". Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer, die NU.nl in handen heeft. Het aantal dakloze mensen is de laatste tien jaar sterk gestegen, schrijven de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) en de Utrechtse wethouder Rachel Streefland (Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen) in de brief. Dat gaat nu nog verder toenemen, denken de wethouders. "Alle seinen staan opnieuw op rood." De verwachte toename in het aantal daklozen heeft te maken met de kostencrisis.

"Straatwerkers in onze steden geven aan dat er meer buitenslapers zijn dan vorig jaar"

Tegelijkertijd zorgt de wooncrisis ervoor dat het moeilijk is om een geschikte woonplek te vinden. "Straatwerkers in onze steden geven aan dat er meer buitenslapers zijn dan vorig jaar", schrijven de wethouders. "Daarnaast geven zorgaanbieders aan dat het aantal economisch daklozen dat zich bij hen meldt voor ondersteuning op dit moment al net zo groot is als in het hele vorige jaar."

Deelnemers van de Sleep out! in Den Haag brachten de nacht uit protest door in een tentje op de Koemarkt

Hoeveel daklozen er komende winter zijn, is lastig te zeggen. Statistiekbureau CBS komt elk jaar met schattingen, maar hierin worden niet de mensen meegenomen die bijvoorbeeld bij vrienden op de bank slapen.

Steden willen maatwerk
Het kabinet maakte afgelopen zomer bekend dat ze per jaar 65 miljoen euro extra willen vrijmaken voor de aanpak van dakloosheid. Daarmee moet er meer nadruk komen op het zorgen voor woonruimte dan voor tijdelijke opvang. Amsterdam en Utrecht benadrukken dat met dat geld ruimte gehouden moet worden voor maatwerk. Zo willen de steden meer inzetten op preventie en het bieden van snelle en passende begeleiding voor daklozen die op de wachtlijst voor begeleid wonen staan.

Wil je ook een steentje bijdragen? Dat kan door het manifest tegen dakloosheid van SamenThuis2030 te ondertekenen.