"Ik merk dat ik nu meer in overgave leef”

20241003 MG 5500 kopie Middel

Afgelopen jaar vertrok Dominiek Deraeve op de fiets vanuit Assel en belandde via Compostella en Fatima in Volendam. Wij waren nieuwsgierig naar zijn verhaal achter dit avontuur en zochten hem op in Volendam, waar we hem aantroffen met een nieuwe look, zowel letterlijk als figuurlijk.

Hee, je hebt een nieuwe coupe!

"Ja klopt, hier in Volendam zijn ze allemaal gekortwiekt (lacht), dus ik dacht: waarom niet meedoen? Het was een leuke verandering en past goed bij de sfeer hier. Een nieuwe coupe kan ook een frisse start symboliseren en dat leek me wel passend gezien de nieuwe fase waarin ik mij bevind."

Ja, want we kennen je natuurlijk allemaal van Don Bosco in Assel, maar nu woon en werk je ineens in Volendam, hoe is dat zo gekomen?

"Assel was voor mij een wat lastige periode. Ik kwam daar wonen tijdens de coronapandemie en er was weinig te doen, waardoor het lastig was om iets van de grond te krijgen. Uiteindelijk belandde ik in een soort persoonlijke crisis. Op een gegeven moment besloot ik om even afstand te nemen en tijd voor bezinning in te lassen. Ik maakte toen een fietstocht van drie maanden, richting Compostela en andere pelgrimsplekken tot in Fatima, om mezelf en mijn geloof opnieuw te ontdekken."

IMG 5211 kopie Middel

Dus die fietstocht heeft veel teweeggebracht. Kun je ons daar iets meer over vertellen?

"Die fietstocht heeft enorm veel teweeggebracht, ja. Het gaf me de ruimte om mezelf opnieuw te vinden en ook mijn geloof, maar wel op een heel andere, meer spirituele manier dan voorheen. Vroeger benaderde ik mijn geloof misschien iets te rationeel, maar tijdens de tocht begon ik steeds meer te zien dat er veel meer tussen hemel en aarde is. Het voelde alsof ik overal begeleid werd, alsof engelen om me heen waren. De liefde van God werd voor mij een heel tastbare ervaring, en dat heeft mijn hele geloofsbeleving veranderd."

Ik voel me nu veel meer als een instrument in Gods handen
Dominiek Deraeve

"Die ervaringen hebben me als priester ook veranderd. Ik merk dat ik nu meer in overgave leef, me veel meer als een instrument in Gods handen voel. Het voelt alsof ik geleid word, en dat alles wat ik doe, door Hem gestuurd wordt. Zo ook mijn komst naar Volendam. Het is niet zomaar toeval dat ik hier ben beland; ik heb het gevoel dat het deel uitmaakt van een groter plan, zonder dat het allemaal vastligt. God schrijft Zijn weg door de gebeurtenissen heen en dat vind ik prachtig. Dat is ook wat ik iedereen gun: dat ze de ruimte vinden om zich open te stellen voor Gods leiding en die diepe ervaring mogen hebben. Kortom, de fietstocht heeft me ontzettend goed gedaan en dat heeft me uiteindelijk naar Volendam gebracht."

Wat zijn jouw belangrijkste werkzaamheden hier in Volendam? 

"Mijn belangrijkste taak hier in Volendam is het werk als pastoor en dat brengt een boel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is een drukke parochie, Volendam wordt weleens een 'katholiek nest' genoemd en hoewel niet iedereen meer trouw naar de kerk gaat, blijven de banden met de kerk sterk. Dat betekent onder andere dat er veel uitvaarten zijn. Soms wel zes of zeven in één week. Daarnaast verzorg ik drie missen op zondag, verdeeld over twee kerken."

Banner vincentiuskerk 640x429
De Sint-Vincentiuskerk in Volendam werd gebouwd in 1860 en is toegewijd aan de heilige Vincentius.

"Verder werk ik zoveel mogelijk met jongeren, vooral via de scholen. We hebben veel communicanten en vormelingen, de bisschop komt vier keer per jaar om het Vormsel toe te dienen. Dat gebeurt allemaal in samenwerking met de scholen. Daarnaast zie ik veel problematiek bij jongeren, vooral op het gebied van drank- en drugsgebruik. Het is een uitdaging om daar meer mee te doen, maar dat vraagt tijd en middelen en die zijn soms beperkt door al het andere werk in de parochie. Ik zou graag meer willen doen voor jongeren, misschien zelfs met een team van salesianen, om echt iets op te zetten, want er zijn veel jongeren hier in Volendam die steun kunnen gebruiken."

Dus geen Don Bosco Volendam binnenkort? 

"Nog geen Don Bosco Volendam in de nabije toekomst nee (lacht), maar het idee leeft zeker. Er is hier een grote behoefte aan meer jeugdwerk en als we ons met een aantal jonge salesianen meer op de jongeren zouden kunnen richten, zou dat fantastisch zijn. Er zijn veel jongeren in Volendam, dus de potentie is er absoluut. We hebben zelfs een school die de naam Don Bosco draagt, maar die heeft helaas geen banden met de salesianen."

Mijn droom is om Volendamse jongeren weer dichter bij de kerk te brengen
Dominiek Deraeve
Sankalp garg v33zcnes TXI unsplash
Volendam is een klassiek Nederlands vissersdorp met dito uitstraling.

Het ziet er in ieder geval prachtig uit hier in Volendam! Wat is jouw droom voor deze plek en de mensen hier? 

"Mijn grootste droom voor Volendam is om de jongeren weer dichter bij de kerk te brengen. Ik zou het geweldig vinden als ze opnieuw zin kunnen vinden in het geloof, en dat er meer verbinding ontstaat tussen hen en de kerk. Toen ik hier aankwam, was dat ook meteen een van mijn prioriteiten. Het is niet eenvoudig, want het vraagt om een aanpak die aansluit bij hun belevingswereld."

Dominiek Deraeve
Dominiek (links) tijdens een eucharistieviering in de Sint-Vincentiuskerk.

"Ik droom er ook van om jongerenvieringen op te zetten, waar ze samen kunnen komen en het geloof op een eigentijdse manier kunnen ervaren. Misschien zelfs een kamp in Assel of met z’n allen naar de Wereldjongerendagen. Maar dat is nu nog lang niet aan de orde. Wel hoop ik in de meivakantie naar Taizé te gaan. En ik wil blijven zoeken naar mogelijkheden, bijvoorbeeld door jonggehuwden samen te brengen en hen te vragen hoe zij hun geloof beleven. Door die persoonlijke contacten hoop ik iets te kunnen betekenen en jonge mensen te inspireren."

Nu je toch weer even over Assel begint, wat mis je het meeste aan Assel en waarom?

"Wat ik het meest mis aan Assel is de natuur. In Assel was ik omringd door rust en groen, wat me echt hielp om tot bezinning te komen en me verbonden te voelen met de schepping. Hier in Volendam woon ik in een appartement zonder tuin, dus die directe verbinding met de natuur is een stuk minder. In Assel kon ik zo de bossen in wandelen en dat gaf me een bepaalde rust die ik hier toch wel mis. Dat gevoel van ruimte en stilte is iets wat je niet zomaar ergens anders vindt. Dat is ook één van de redenen dat ik onlangs weer zo’n fietstocht heb ondernomen, want ik miste de spirituele verbinding die ik tijdens de eerste fietstocht had ervaren."

Begrijpelijk. Heeft die tweede fietstocht je gebracht wat je zocht?

"Jazeker, deze keer ben ik naar Chartres gefietst, een oude bedevaartsplaats in Frankrijk. Onderweg bezocht ik verschillende pelgrimsoorden, zoals Lisieux en Amiens, en ik fietste via Zeeland en Gent. Het was een manier om weer een diepere connectie met mijn geloof te ervaren. Hoewel het fysiek wat zwaarder was vanwege knieproblemen, voelde ik in de laatste weken weer die innerlijke rust en verbondenheid die ik zocht."

IMG 5007 kopie Middel

"Veel van wat ik tijdens mijn eerste tocht heb geleerd, draag ik nog steeds met me mee in mijn werk hier in Volendam. Het is niet altijd gemakkelijk om datzelfde gevoel vast te houden in het dagelijks leven, omdat ik hier natuurlijk veel meer bezig ben met praktische zaken en verantwoordelijkheden. Maar zo’n tocht helpt me om die openheid en spirituele focus weer terug te vinden. Daarom was ik blij dat ik tijdens deze tweede tocht toch weer een stukje van die ervaring kreeg, vooral omdat mijn eerste fietstocht eigenlijk begon vanuit een persoonlijke crisis in Assel. De tweede tocht had een ander uitgangspunt."

Hoe kijk je uiteindelijk terug op het afgelopen jaar?

"Als ik terugkijk op het hele avontuur, kan ik zeggen dat alles zijn plek heeft gekregen. Het was een uitdagende reis met ups en downs, maar uiteindelijk ben ik God dankbaar voor hoe het zich heeft ontvouwen. De ervaringen die ik heb opgedaan, zowel de moeilijke momenten als de bijzondere inzichten, hebben me geholpen om te groeien en mijn roeping als priester te verdiepen."

Ik kan hier echt op en top priester zijn
Dominiek Deraeve

"Wat ik vooral waardeer in mijn huidige rol is dat ik hier echt op en top priester kan zijn, een mens onder de mensen. Ik ben diep betrokken bij de vreugde en het verdriet van de mensen om me heen. Het is een eer om een rol te mogen spelen in hun leven en om met hen samen de verschillende facetten van het menselijk bestaan te delen. Het maakt mijn werk bijzonder en vervullend, en ik voel me dankbaar voor de kans om op deze manier een bijdrage te leveren aan de gemeenschap."

Benieuwd naar meer verhalen over de pelgrimstochten van Dominiek Deraeve? Hieronder kun je het interview van Dominiek met de Lokale Omroep Volendam Edam bekijken: