Jeugdbeweging van katholieke Kerk heet voortaan ‘Kamino’

Schermafbeelding 2024 06 26 om 15 10 39

De jeugdbeweging van de katholieke Kerk in Vlaanderen - voorheen bekend als IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen - ​ heet voortaan Kamino. Kamino hield vandaag haar nieuwe naam én haar geloofsbrief boven de doopvont. Dat gebeurde tijdens een druk bijgewoond lanceringsmoment in de Sint-Hubertuskerk in Berchem. 

Met maar liefst 26 ton zand legde Kamino in de honderd jaar oude kerk een strand aan, inclusief strandhanddoeken en strandstoelen. Nog veertig dagen lang kunnen jongeren op dat strand in de kerk activiteiten bijwonen, dromen over de Kerk van morgen…. Of gewoon lekker koel studeren of co-worken. 

Na de Wereldjongerendagen in Portugal vorige zomer begon IJD aan een vernieuwingstraject. Er werd geluisterd naar de visie van heel wat jongeren: eigen leden, vrijwilligers en medewerkers, maar ook buitenstaanders. De naam Kamino verwijst naar het samen onderweg zijn – met Jezus als gids – en naar de nieuwe wegen die jongeren banen, hoopvol zoekend naar een mooiere wereld en naar hun eigen rol daarin. Bovendien begint de naam met een uitgesproken katholieke ‘K’: de organisatie stopt het geloof bewust niet onder stoelen of banken. 

Wij geloven in jongeren die geloven

Bij de naam Kamino hoort een slogan (‘Samen jongelooflijk’) en een kersverse geloofsbrief, die de ziel van de organisatie onder woorden brengt. "Wij zien Kamino als de motor van verandering richting een open en inclusieve Kerk. Want het is aan de jongeren om aan te geven hoe zij de toekomst zien", klinkt het.

Voor Kamino begint die toekomst alvast met een veertig dagen durend festival op het strand in de Sint-Hubertuskerk. Klub Kamino opent elke dag de deuren voor workshops, concerten, vieringen, yoga en veel meer. Kinderen kunnen komen spelen op het strand, studenten kunnen in een koele omgeving komen studeren.

We zien Kamino als de motor van verandering richting een open en inclusieve Kerk
Sofi Van Ussel, directeur

Daarnaast staan in Klub Kamino de toekomstdromen van jongeren voor de katholieke Kerk centraal. Vijf dromen werden al tijdens de lancering op banners opgehangen. Zo hopen jongeren op meer dialoog en diversiteit in de Kerk, een Kerk die radicaal integer is en van kerkgebouwen die –net als de Klub deze zomer – ontmoetingsplaatsen voor jongeren worden. Bezoekers worden uitgenodigd om met hun verbeeldingskracht vrij te dromen over wat de Kerk de samenleving te bieden zou kunnen hebben.

"Als je jonge mensen de ruimte geeft om mee te denken, komt er een jongelooflijke energie vrij, die de andere generaties op hun beurt nieuw vuur geeft”, zegt directeur Sofi Van Ussel. Het komende werkjaar zullen ook de 25.000 jongeren van Kamino meedromen en in werkgroepen en op dialoogmomenten meedenken over een mogelijke concrete uitwerking van de dromen. 

Schermafbeelding 2024 06 26 om 15 14 41

Auteur: Bron: Otheo