Jongerenpanel presenteert zich aan gemeenteraad Deventer

Jongerenpanel20 Deventer qb05y4z

Vorige week heeft Jongerenpanel Deventer zich officieel gepresenteerd aan de gemeenteraad van Deventer. Na een jaar van opzet en (door)ontwikkeling zijn de kinderschoenen te groot geworden en is het panel klaar om de gemeente van gevraagd én ongevraagd advies te voorzien.

Het kernteam van Jongerenpanel Deventer legde aan de gemeenteraad uit waarom zij vinden dat jongeren meer betrokken moeten worden bij het beleid in hun woonplaats en hoe zij (kwetsbare) jongeren hierin een stem willen geven. In het kernteam zitten ervaringsdeskundigen die hun eigen botsingen met ‘het systeem’ om willen zetten in constructief meedenken over hoe dit anders kan. Met hulp van Don Bosco Deventer en Hogeschool Saxion werd vanuit deze behoefte het Jongerenpanel geboren. Annemarijn Walberg (Senior Onderzoeker bij Saxion, lectoraten 'Maatschappelijke Veiligheid' en 'Weerbare democratie') schrijft op LinkedIn:

“De jongeren begonnen met het idee een spreekbuis te willen zijn voor kwetsbare jongeren uit Deventer, maar dat verbreedde zich al snel tot de ambitie om Deventer jongeren in het algemeen te willen vertegenwoordigen. Niet stigmatiseren, iedereen kan meedoen. Ik mocht vanaf het begin met hen meedenken vanaf de zijlijn vanuit mijn rol bij Stichting Don Bosco Deventer. Vanuit mijn rol bij Saxion haakte ik een aantal toppers van studenten aan die in het kader van hun studie een flinke steen bijdragen. Hoe tof om te zien wat zij gezamenlijk in hun mars hebben en bijdragen aan het dichterbij elkaar brengen van ‘burger en bestuur’. Zij brengen in de praktijk wat we vanuit het lectoraat Weerbare Democratie van Saxion zo wezenlijk vinden: representatie van eenieder, óók degenen die zich minder (kunnen) laten horen.”

In Don Bosco magazine schreven wij al eens over het Jongerenpanel Deventer. Klik hier om het artikel te lezen (zie pagina 6).

Woon je in Deventer en wil je ook meedoen met het panel? Als lid van het kernteam of om af en toe je ongezouten mening geven? Dat kan! Stuur een berichtje naar jongerenpanel@donboscodeventer.nl of check de socials van Jongerenpanel Deventer.