Kinderen opvangen is een roeping én een droom verwezenlijken

Marlies204 w822s11

Op mijn tiende kwam ik voor het eerst bij Don Bosco Rijswijk, een kleurrijk jeugdcentrum in de bossen tussen Rijswijk en Den Haag.

Het was zomervakantie en ik vond het erg spannend, want ik kende er nog niemand. Stiekem wilde ik niet eens, ik vond het maar eng. Die ene dag is nu ruim 20 jaar geleden: ik ben coördinator jeugdwerk op – naar mijn mening – het mooiste plekje op aarde. Een plek waar iedereen, ongeacht afkomst, religie of beperking, welkom is.

We bieden activiteiten voor de jeugd tussen 4 en 16 jaar, zoals koken, dansen, sporten en vakantieactiviteiten. Maar ook buurtevenementen, een jaarlijks sinterklaasfeest en de nieuwste traditie: een Halloweentocht. Op een doordeweekse dag ontvangen we zo’n 100 kinderen, in vakanties loopt dat op tot het dubbele.

Ons jeugdcentrum ademt de Don Boscospirit; we benaderen elk kind als een uniek individu en bieden hun een luisterend oor, geven hun waar nodig verantwoordelijkheid en zorgen ervoor dat zij een onbezorgde, fijne tijd beleven. Met mijn team van 50 vrijwilligers – onder wie Europese jongeren die hier een jaar mogen meedraaien - geven wij de dagen van onze bezoekers kleur. Onlangs is een droom uitgekomen: we zijn een project gestart met kinderen uit het asielzoekerscentrum.

Elke donderdag stormen zij vanuit de bus naar Don Bosco Rijswijk om te komen spelen, springen, plezier maken en genieten. Het voelt aan als onze roeping deze kinderen op te vangen; ik denk dat Don Bosco niets liever had gewild en het geeft ons een gevoel van trots en voldoening, elke week opnieuw. Ik hoop hier tot mijn pensioen dromen te mogen waarmaken. Zowel die van mij, als die van onze inspirator: Don Bosco.

Bron: Don Bosco Vlaanderen 2018/3