Tentoonstelling 'Verborgen boekenpracht' in kloosterbibliotheek

Agatha

De nieuwe tentoonstelling ‘Verborgen boekenpracht’ is de laatste activiteit rond het 650-jarig jubileum van het klooster in Sint Agatha en is te bezoeken tot en met oktober 2023. De boekencollectie in deze tentoonstelling bevat middeleeuwse handschriften, honderdvijftig wiegedrukken en bijna 6.000 titels ouder dan 1800.

Unieke bibliotheek
Nederland heeft slechts één bibliotheek die sinds de middeleeuwen op dezelfde plaats bewaard en gebruikt wordt: de kloosterbibliotheek van Sint Agatha (Land van Cuijk). Het klooster werd in 1371 gesticht door de Kruisheren. De boekencollectie bevat middeleeuwse handschriften, honderdvijftig wiegedrukken (uit de periode 1454-1500) en bijna 6.000 titels ouder dan 1800. Vanwege de unieke geschiedenis staat de indrukwekkende verzameling op de lijst van beschermd cultuurbezit in Nederland. Omdat het klooster eeuwenlang een besloten karakter had, was de bibliotheek alleen befaamd bij wie zich professioneel met boekkunst bezighielden. Voor het eerst presenteren we de bibliotheek nu voor een breed publiek, zodat iedereen kennis kan maken met deze bijzondere collectie.

Van broeder Johannes tot broeder Edgard
Het Graduale geschreven door broeder Johannes van Deventer is de kostbaarste schat uit de bibliotheek: een reusachtig koorboek - het weegt maar liefst 22 kilo! - dat rond 1500 in Sint Agatha werd gemaakt. De beginletters van de Latijnse gezangen voor kerkelijke hoogfeesten zijn voorzien van prachtige miniaturen. Het Graduale wordt voor deze gelegenheid - de tentoonstelling is de laatste activiteit rond het 650-jarig bestaan van het klooster - bij hoge uitzondering uit het depot gehaald.

Vijfhonderd jaar later woont er opnieuw een bijzonder creatieve Kruisheer in het klooster die prachtige boeken vervaardigt: broeder Edgard Claes, een internationaal vermaard kunstboekbinder. Hij heeft in Sint Agatha zijn atelier en ook zijn werk is te bezichtigen.

Openingstijden en programma
De tentoonstelling is toegankelijk van 10 april t/m 29 oktober 2023 op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op afspraak worden rondleidingen verzorgd. Zie voor meer informatie en activiteiten rond de tentoonstelling: www.kloostersintagatha.nl.

Agatha1

Auteur: Anja Hoogeveen