Thuiswedstrijd voor Circus Picolini: "Don Bosco is warm nest"

3

Circus Picolini speelde vorige week een soort van 'thuiswedstrijd' in Wijnegem (Vlaanderen). Op de terreinen van Don Bosco Wijnegem sloeg circusfamilie Hartmann haar tenten op. Allesbehalve een onbekende plek voor de familie, want dochters Amélie en Olivia zitten er op internaat. “Don Bosco is een warm nest voor onze meisjes”, glimlacht mama Eefje.

Circus Picolini werkt al jaren volgens een specifiek format. Elke week doet het familiecircus van Dennis Hartmann en diens vrouw Eefje Truyens een andere school aan om mee te werken aan bijzondere schoolfeesten. “Gedurende de week bereiden we samen met de verschillende klassen enkele circusacts voor”, legt Eefje uit. “Die acts passen we natuurlijk aan de leeftijden en vaardigheden van de kinderen aan. Op het einde van elke week doen we een aantal voorstellingen voor het grote publiek. Op die manier kunnen scholen dus eens een ander soort schoolfeest aanbieden. De formule is erg succesvol, want nu al zijn we volgeboekt tot een stuk in 2025.”

Amélie en Olivia

De voorstellingen van vorige week hadden een speciaal randje, want ze vonden plaats op het Don Bosco Internaat Wijnegem, waar dochters Amélie (10) en Olivia (8) verblijven. “Omdat we heel het land doorkruisen en onze meisjes natuurlijk ook les moeten volgen, zitten ze op internaat”, gaat mama Eefje verder. “In normale weken haal ik hen op vrijdagnamiddag in Wijnegem op. Dan kunnen ze op vrijdagavond en op zaterdag nog meedoen tijdens de geplande voorstellingen. Onze dochters hebben de circusmicrobe trouwens al goed te pakken. Ze zijn echte acrobates.”

Heel trimester geoefend

Voor de kinderen van Don Bosco Wijnegem was de komst van het circus alvast een hele gebeurtenis. “We hebben met heel wat helpende handen van de zusters en medewerkers van het internaat, ouders en leerkrachten de tent eerst helpen opbouwen”, vertelt schooldirecteur Els Sommen. “Daarna mochten al onze meisjes en jongens mee de piste in. Het hele derde trimester hebben we de leerlingen van de tweede en derde graad geleerd om diverse circustechnieken onder de knie te krijgen. De kleuters en kinderen van de eerste graad werden eveneens klaargestoomd voor een circusact.”

Auteur: Tim Bex (Bron: hln.be en gva.be)