Verslag dienstreis naar Kenia en Ethiopië

Kenia20remi 98ezr54

Remi Goossens, Sarah Beeftink en Simon Nongrum, sdb, trokken naar Kenia als dienst- en voorbereidingsreis van SAMEN. Remi brengt verslag uit.

Nog maar 6 weken in dienst bij Stichting Don Bosco Amsterdam, als coördinator bij SAMEN en dan al op reis. Wat een geluk! Het is tijd voor de jaarlijkse dienst- en voorbereidingsreis. Dit jaar ga ik zelfs naar 2 Oost-Afrikaanse landen: Ethiopië en Kenia. Simon Nongrum, sdb, is mijn reispartner voor de gehele periode. Het doel van mijn bezoek in Ethiopië is het bezoeken van verschillende Don Boscoprojecten en netwerking voor het plaatsen van langdurige vrijwilligers en/of het organiseren van een groepsreis. Voor mij is het een eerste kennismaking met Don Boscoprojecten in het buitenland.

Ik kijk mijn ogen uit, de projecten zijn allemaal verschillend maar vergelijkbaar. Vanzelfsprekend zijn er educatieve faciliteiten voor kinderen: scholen, kinderopvang, naschoolse opvang, technische scholen, ... Bij sommige projecten wonen de kinderen ter plaatse. Vaak zijn het straatkinderen uit een re-integratietraject, maar ook kinderen die te ver wonen, kunnen overnachten. De Don Boscoprojecten zijn stuk voor stuk ruim opgezet, groen en met veel mogelijkheden tot sport & spel.

Ook in Kenia zie ik dezelfde overeenkomsten, het doel van dit bezoek was concreter, namelijk het voorbereiden van de groepsreis die deze zomer hierheen zal gaan, met als thema 'informeel leren'. Sarah Beeftink en Loes Scheepers organiseren en begeleiden dit jaar deze reis. Sarah vergezelt ons daarom in Kenia om kennis te maken en de reis vorm te geven. Ik heb veel projecten gezien, salesianen ontmoet en jongeren gesproken. Het was een intensieve, productieve, leerzame maar zeker ook mooie eerste reis voor SAMEN.