Buoni cristiani e virtuosi cittadini

€ 15
Boek
Jaar
2024
Taal
Italiaans
Type
Boek

Auteur Wim Collin is Salesiaan van Don Bosco en docent aan de leerstoel Spirituele Theologie (Salesiaanse- en Jeugdspiritualiteit) aan de Faculteit Theologie van de Pauselijke Salesiaanse Universiteit in Rome. Zijn nieuwste boek draagt de titel: Buoni cristiani e virtuosi cittadini – La predicazione di Giovanni Borel agli allievi della scuola sabauda nella Torino della Restaurazione. Vrij vertaald: Goede christenen en deugdzame burgers - De prediking van Giovanni Borel aan de studenten in het Koninkrijk van Savoia, in het Turijn van de Restauratie.

In de eerste decennia van de 19e eeuw was het model van een sociale priester - die dichtbij de mensen stond - een buitengewoon idee dat een groot aantal priesters zou voortbrengen die gevoelig waren voor de sociale en opvoedkundige noden van die tijd. Don Bosco wist ook al vroeg dat hij ook zo’n soort priester wilde zijn. Giovanni Borel was één van de figuren die hierin een belangrijke rol speelde voor Don Bosco. We weten ook dat Don Bosco later in zijn werk onder jongeren kon rekenen op Borels’ onvoorwaardelijke steun. Minder bekend is echter het werk van Borel in de jaren 1829-1844, toen hij de functie van geestelijk directeur bekleedde in het Collegio Maggiore van San Francesco da Paola in Turijn. Die rol was belangrijk, want men hechtte in die tijd veel waarde aan religie in de opvoeding van de jeugd. Ongeveer tachtig manuscripten met handtekeningen van preken en catecheses die Borel op zondagen gaf aan zijn leerlingen, zijn bewaard gebleven. Ze vormen de basis voor de studie die Wim Collin deed voor dit boek over Giovanni Borel. 

Het eerste hoofdstuk van Collins’ boek is gewijd aan de biografie van Borel. Het tweede hoofdstuk belicht Borel's relatie met Don Bosco, gevolgd door een analyse van de betekenis van religie in de school, de rol van de geestelijk directeur (derde en vierde hoofdstuk) en de formele analyse van Borels preken en catecheses (vijfde hoofdstuk). De laatste twee hoofdstukken belichten - middels een kritische analyse van de bewaarde preken - de mentaliteit, de religieuze en burgerlijke visie, de morele en spirituele waarden en de ideale gedragsmodellen die werden overgedragen op de jeugd. 

Momenteel is het boek alleen verkrijgbaar in het Italiaans, in de webshop van de uitgever:  

Bestel via het formulier

Vul het formulier in. Wij geven je een seintje wanneer het gekozen product klaar ligt voor verzending.

Naam
Adres

Maak een keuze 

Wij sturen de bestelling naar het adres dat hierboven is ingevuld.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.