DeeBeetje zomerkampen 2021 zijn afgelast

Dee Beetje kn6ol68

Ontdaan en teleurgesteld. Die woorden gebruikt het bestuur van DeeBeetje in haar brief aan de leiding en staf van de zomerkampen, die dit jaar wederom worden afgelast in verband met de coronamaatregelen. “De voorbereidingen waren in volle gang, het leidingweekend was een groot succes en gaf ons veel nieuwe energie, maar vlak daarna werden de nieuwe maatregelen aangekondigd en hebben we alsnog moeten besluiten dat de kampen in juli en augustus niet door kunnen gaan”, vertelt Carola van der Sluis, voorzitter van het bestuur.

“We zijn ontdaan dat we deze beslissing moeten nemen”, schrijft Carola in een persoonlijke brief die gisteravond namens het bestuur aan leiding, kookstaf en fourageurs is verzonden. “Op vrijdag 9 juli zijn de maatregelen aangescherpt. Het is niet meer mogelijk om de anderhalve meter te laten vervallen. Een negatieve test, vaccinatie of doorgemaakte besmetting, niets geeft extra vrijheden”, schrijft ze verder. Het standpunt van DeeBeetje dat aandacht voor en veiligheid van de kinderen voorop staat, kan daarmee niet gewaarborgd worden.

“Het zijn de gewone dingen die ons kamp zo bijzonder maken”

“Eten, slapen, de afwas doen, tandenpoetsen; al die gewone dingen die ons kamp zo bijzonder maken. Dat lukt niet met anderhalve meter afstand en is ook niet haalbaar in onze kampschuur”, de verdrietige toon is duidelijk merkbaar in de brief. Voor het tweede jaar op rij moet het bestuur besluiten om de kampen af te gelasten en dat gaat niet zonder slag of stoot. De enorme teleurstelling is er vooral richting de kinderen, om wie het uiteindelijk allemaal draait, omdat zij niet het toffe kamp krijgen waar ze al weken naar uitkijken.

DeeBeetje in het kort
Normaal gesproken organiseert DeeBeetje elke zomerperiode verschillende jeugdkampen in Assel Don Bosco Centrum (bij Hoog Soeren). Dit is een prachtige locatie die garant staat voor een hoop speelplezier. Van speur- en spooktochten tot watergevechten en kampvuren; het kan allemaal bij DeeBeetje. Er zijn verschillende kampweken, ingedeeld in leeftijdsgroepen voor kinderen van 8 tot en met 17 jaar. Binnen de DeeBeetje zomerkampen wordt gewerkt volgens het gedachtegoed van Don Bosco. Don Bosco vond in zijn jeugd- en jongerenwerk enkele punten heel belangrijk, die ook in DeeBeetje terug te zien zijn:

  • een ontspannen en veilige sfeer bieden waarin kinderen zichzelf mogen zijn;
  • niet vóór kinderen, maar mét kinderen werken en er vanuit gaan dat kinderen inspraak hebben en eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen;
  • initiatieven van kinderen aanmoedigen en hen daarbij ondersteunen om zo hun zelfstandigheid te bevorderen.

Het spreekt voor zich dat we hopen, nee, dat we ervan uitgaan dat de DeeBeetje zomerkampen volgend jaar wél weer kunnen plaatsvinden. Dat zal een driedubbel feest worden, want soms weet je immers pas wat je mist als je het niet meer hebt…

Eind vorig jaar experimenteerde de leiding van DeeBeetje al met zelfgebouwde, verplaatsbare cirkels om de anderhalve afstand tot elkaar te kunnen waarborgen.