Feestelijke onthulling graffitikunstwerk Don Bosco Rijswijk

Kunstwerk20 Don20 Bosco20 Rijswijk20 Klein a7ro4lj

Afgelopen donderdag onthulde Don Bosco Rijswijk een indrukwekkend staaltje ‘street art’ op haar gevel. Het kunstwerk van graffiti, ontworpen en uitgevoerd door kunstenaars Beyond en Sander, is een blijvende herinnering aan het project ‘Ontmoeten & Beleven met vluchtelingen’. Het was een feestelijke onthulling, met muziek en natuurlijk heel veel kinderen.

Vijf jaar geleden vestigde het asielzoekerscentrum zich in Rijswijk en het team van Don Bosco wist direct wat hen te doen stond; de vluchtelingenkinderen een warm welkom bieden. Jarenlang was de aankomst van de bus het hoogtepunt van de week; stralend en lachend kwamen de vluchtelingenkinderen aangerend voor een gezellige middag bij Don Bosco Rijswijk. Ze speelden samen met de lokale jeugd en konden kiezen uit verschillende activiteiten, zoals taallessen en speurtochten. De ouders van de kinderen hielpen ook een handje mee, ze deden bijvoorbeeld klusjes in de tuin of hielpen bij de kinderopvang. Dit project onder de noemer ‘Ontmoeten & Beleven met vluchtelingen’ is al die jaren mede mogelijk gemaakt door Fonds Welzijn, stichting Boschuysen en de gemeente Rijswijk.

Blijvende herinnering
Binnenkort gaat het AZC sluiten en het team van Don Bosco Rijswijk wilde graag een blijvende herinnering aan hun werk met de vluchtelingenkinderen. Graffiti-artiesten Sander (die ook in 1998 de gevel al van kunst voorzag) en Beyond lieten deze wens uitkomen. Het resultaat is een prachtig kunstwerk!

Bijzonder detail is dat één van de uitvoerend artiesten, Beyond, onlangs een reis naar Turijn maakte en daar overnachtte in een parochie. Hij fotografeerde de planten in de tuin van de parochie en gebruikte deze foto’s als inspiratie voor de bladeren die je onderaan het kunstwerk ziet. Zo is er een stukje van de geboorteplaats van Don Bosco vereeuwigd in het kunstwerk op de gevel in Rijswijk.

De onthulling van het kunstwerk afgelopen donderdag bij Don Bosco Rijswijk (foto: Rijswijk.tv)
Het trotse team van Don Bosco Rijswijk bij hun kunstzinnige gevel