“DON BOSCO HEEFT MIJ ALS INSPIRATIEBRON VEEL GEGEVEN”

Henk20 Goossen20website20 SC 048720 Small x66fihk

Henk Goossens (72 jaar) is nog altijd een bezig baasje. Henk is oud-leerling van het Don Bosco internaat in Leusden en had een aannemersbedrijf. Onlangs werd hij voor zijn inzet voor de maatschappij beloond met een koninklijke onderscheiding. Henk is als vrijwilliger onder andere actief voor de voetbalvereniging MVV’29 waar hij ook al eens vrijwilliger van het jaar was, de kerk in Almelo en Assel Don Bosco Centrum waar hij al jarenlang met grote regelmaat klussen doet.

“Ik kom uit een gezin van negen kinderen en had een oom die priester was. In die tijd vonden ze het goed voor een kind dat hij op kostschool ging en al mijn broers gingen op kostschool. In de periode van 1960 tot 1963 ging ik naar het internaat van Don Bosco in Leusden en heb er goede herinneringen aan. Als 13-jarige jongen hoorde ik daar vele verhalen over Don Bosco. Nadien heb ik niet veel meer over Don Bosco gehoord of nagedacht. Tót het moment dat ik in 1983 de Don Bosco school in Almelo moest verbouwen. Ik ben toen het stripboek over Don Bosco dat ik op het internaat had gekregen weer gaan lezen.

“Als ik Don Bosco vandaag zou tegenkomen zou ik hem zeggen: ik voel me dankbaar. Dank je wel voor de steun die ik uit jouw verhalen kon putten.”

Tijdens de opening van de school sprak een salesiaan van Don Bosco over hem, waardoor ik zeer geïnspireerd raakte over de manier waarop Don Bosco in het leven heeft gestaan. Ik had in die tijd een eigen aannemersbedrijf en als het financieel moeilijk ging, putte ik kracht uit het boek dat ik dan weer ging lezen. Ik had het stripboek altijd op mijn nachtkastje liggen.

Want ook Don Bosco had financiële moeilijkheden maar hij redde het door zijn vertrouwen en geloof in God en de mensen. Door zijn manier van omgaan met datgene wat hem overkwam en dat als voorbeeld te nemen, kon ik er óók op vertrouwen dat het wel goed zou komen.

Ik heb zelf ook altijd nagestreefd dat mensen mij ‘als persoon’ konden vertrouwen. Don Bosco heeft mij als inspiratiebron veel gegeven: veel kracht en vertrouwen. Hij was een man waar ik op terug kan vallen.”

Met de Turijnreis is Henk al vier keer mee geweest, de laatste keer vergezeld van zijn vrouw en twee dochters. “Ik wil graag dat zij dit ook zouden zien en meemaken en een idee krijgen waarom Don Bosco zo belangrijk voor mij is. Ik hoop dat ik nog lang gezond blijf en nog veel kan betekenen voor mijn kinderen en kleinkinderen. Ik beleef er plezier aan dat ik voor een ander wat kan doen, dan ben je rijker.”

Bron: Don Bosco NU 2019/3