In deze rubriek laten we jongeren van nu aan het woord. We leggen hen elke keer een aantal vragen voor. Dit keer vroegen we aan een aantal jongeren van Don Bosco Amsterdam hoe ze denken over bidden.

Sophia

Ik ben Sophia, 9 jaar, uit Amsterdam. Ik zit nu in groep 6 van de basisschool. Ik hoor bij de parochie die wordt geleid door de salesianen van Don Bosco. Don Bosco is een heilige uit Turijn die wezen en straatkinderen, armen en hongerigen hielp en hun hoop en liefde gaf.

Saverio

Ik ben Saverio,12 jaar oud en ik woon in Amsterdam Nieuw-West. Ik zit op het Amsterdam Lyceum, en mijn hobby’s zijn tekenen en hardlopen. Ik ben misdienaar in de parochie in Amsterdam Nieuw-West. Ik ga ook regelmatig naar het jongerenwerk van de salesianen om te spelen en mijn vrienden te ontmoeten. Ik ken Don Bosco via het jongerenwerk in de Kerk.

Priscilla

Ik ben Priscilla, 13 jaar, en ik woon in Amsterdam Nieuw- West. Ik zit nu in het 4de jaar van SBO De Kans. Mijn band met Don Bosco is via de kerk en het jongerenwerk in de parochie. Ik weet dat Don Bosco een priester was uit Italië.


OVER BIDDEN
Bidden, doe je dat wel eens? Ben je hiermee opgegroeid?


Sophia: ja, Ik bid twee keer per dag met mijn ouders. En ik ben ermee opgegroeid.

Saverio: ja, ik bid elke dag en ik ben er mee opgegroeid.

Priscilla: ja, ik bid voor het eten en voor ik naar bed ga. Ik ben ermee opgeroeid.


Zo ja, kun/wil je een voorbeeld geven waar je voor bidt?

Sophia: in de ochtend bid ik voor de Heilige Geest voor moed en wijsheid. In de avond bid ik het Onze Vader en het Wees Gegroet Maria, voor gezondheid en goeie nachtrust.

Saverio: ik bid voor iedereen die me dierbaar is.

Priscilla: ik bid voor het kruis dat ik zelf gemaakt heb en voor het beeld van Maria. Ik bid voor mezelf en voor mijn familie.


Zijn je gebeden wel eens verhoord?


Sophia: ja, Jezus is dag en nacht bij mij, en helpt mij en beschermt mij op school.

Saverio: ja, mijn gebeden zijn regelmatig verhoord. Zoals bijvoorbeeld voor mijn stervende oma dat zij vredig zou inslapen.

Priscilla: ik weet het eigenlijk niet. Ik heb er nooit bij stilgestaan.


Uit het boek ‘Contact met God’, van Nelleke Plomp

"Zo'n tachtig procent van de jongeren bid wel eens, zelfs als ze niet in God geloven. Het is een hulpmiddel om je gedachten te ordenen, rust te krijgen of nieuwe kracht te ervaren. Tegelijkertijd vinden veel jongeren die wél in God geloven het lastig om te bidden. Luistert God wel? En antwoordt Hij ook? Ik geloof dat God ons gemaakt heeft om contact met anderen te hebben.

En ook, of juist, met Hem. In de Bijbel lees je dat God constant contact met mensen zoekt en mensen vraagt om contact met Hem te zoeken. Gebed is hét communicatiemiddel om dit contact met God op te bouwen en te verdiepen."

Bron: Don Bosco NU 2019/3