Don Bosco Rijswijk 70 jaar: herinneringen ophalen met Marianne Kleihorst

Marianne

Dit jaar viert Don Bosco in Rijswijk haar 70-jarig bestaan. Deze mijlpaal wordt gevierd met een reünie voor iedereen die sinds 1953 het jongerencentrum heeft bezocht of als medewerker of vrijwilliger bij één van de vele activiteiten betrokken was. In de aanloop hiernaartoe publiceert Groot Rijswijk elke maand een artikel met dierbare herinneringen aan het jeugdcentrum. Dit is het tweede artikel in die reeks.

Deze keer is Marianne Kleihorst aan het woord. Zij kwam als kind al bij Don Bosco Rijswijk en koestert warme herinneringen aan die periode. “Mijn zusjes en ik waren vanaf 1965 regelmatig te vinden bij Don Bosco Rijswijk, net als mijn moeder die zich als vrijwilligster had aangemeld. Ik wilde altijd graag op trommels slaan en kreeg bij Don Bosco de gelegenheid om samen met drie andere meiden in een bandje te spelen, genaamd ‘the funny ones’. De professionele muziek die in de pauzes werd gedraaid trok meer mensen naar de dansvloer dan onze performance, maar dat deerde ons niet. We hadden plezier!”

We werkten aan de jaarlijkse uitvoering op het grote toneel van Don Bosco Rijswijk
Marianne Kleihorst

“Op een dag vroeg ik nieuwsgierig aan een groepje jongeren wat ze gingen doen. Volksdansen was het antwoord. Waarom doe je niet mee? Weekeinden achtereen, zonder ook maar een moment moe te worden, dansten we de sterren van de hemel. Ook mijn zusjes Carla en Silvia, maar eveneens mijn moeder raakten met het volksdansvirus besmet. Niet veel later begon ik zelf volksdanslessen te geven. Nadat ik hiermee was gestopt, namen Carla en Silvia het stokje van mij over en werkten zij, met verschillende groepen, naar de jaarlijkse uitvoering op het grote toneel van Don Bosco Rijswijk toe. Ik gaf het publiek uitleg over de oorsprong en de betekenis van de dansen en kletste verder de boel aan elkaar. Bij de eerste uitvoering waren de kostuums nog door Carla en Silvia zelf gemaakt. Dit monnikenwerk werd professioneel overgenomen door mevrouw Bontenbal, die de mooiste kostuums wist te naaien. Helaas is het kapelletje waar altijd gedanst werd en waar de kostuums opgeslagen waren, afgebrand. Alle noeste arbeid van jaren in één klap verdwenen.”

Marianne Kleihorst1

“Vanuit Don Bosco Rijswijk werden er ook jaarlijks jeugdkampen georganiseerd. Je mocht mee tot en met de leeftijd van 16 jaar en ik kon er nog net een jaar gebruik van maken. Het werd een onvergetelijke week. De jaren daarna ben ik als leidster meegegaan. Samen met de andere vrijwilligers vormden we een hecht team en alles was strak georganiseerd. We logeerden op de Mariahoeve, een boerderij in Assel gerund door de Salesianen van Don Bosco. De eerste jaren verbleven we in de koeienstal. Later zijn er locaties bijgebouwd met meer comfort. Vele anekdotes zijn er te vertellen over de belevenissen tijdens die weken. Zo bedachten we onder andere een speurtocht voor de oudere kinderen in de avond. De speurtocht was hilarisch en een groot succes.”

Bij Don Bosco heb ik in het openbaar leren speechen
Marianne Kleihorst

“Terugkijkend op mijn Don Bosco-periode in Rijswijk kan ik niet anders concluderen dan dat ik er veel aan te danken heb. Het heeft mij al op jonge leeftijd over de schroom gezet in het openbaar te speechen. Mijn hele werkzame leven heb ik hier profijt van gehad. Daarnaast heeft het mij twee zwagers opgeleverd waar mijn zusjes Carla en Silvia inmiddels respectievelijk 51 en 48 jaar mee getrouwd zijn.”

Marianne Kleihorst2

Deel je herinnering!
Wil jij ook een herinnering aan Don Bosco Rijswijk delen? Of wil je je alvast aanmelden voor de reünie? Stuur dan een mailtje naar karin@donboscorijswijk.nl. Uit de mooiste verhalen wordt een selectie gemaakt voor de huis-aan-huiskrant Groot Rijswijk.

Auteur: Paul Schott (tekst en beeld)