Een kijkje in de keuken van het Don Bosco jongerenwerk

Kamp20 Assel20sept20202020foto2 uqw5wp1

De Wijkkrant van De Maten (Apeldoorn) publiceert regelmatig een stukje over het werk van de Don Bosco jongerenwerkers in de wijk waarin Fiona Dreef en Ebu Aslan actief zijn Ze vertellen dat jongerenwerk meer is dan chillen en sporten met jongeren. Ze gaan in op de problemen en hulpvragen van jongeren in deze lastige tijd.

Fiona en Ebu over hun jongerenwerk:
"Gezellige, sportieve en educatieve activiteiten organiseren. Chillen en spelletjes tijdens de inloop met jongeren uit de buurt. Dat is het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij de term “Jongerenwerk”. Natuurlijk is dat deels waar, maar er zit nog veel meer achter. De activiteiten en het chillen en spelletjes spelen doen we om in contact te komen met jongeren en om een vertrouwensband op te bouwen. Deze band, wat bij sommige jongeren wel maanden kan duren, is cruciaal voor het werk. Op deze manier komen wij echt iets te weten over de jongere en kunnen we de jongere echt helpen.

Er zijn verschillende problemen/hulpvragen waar jongeren mee kampen. Om als voorbeeld te noemen: sommige jongeren hebben geen veilige thuissituatie. Toch moeten ze zo veel mogelijk thuis blijven (i.v.m. de hedendaagse richtlijnen). Maar jongeren zijn mensen in ontwikkeling, pubers. En een puber wil experimenteren, zichzelf ontplooien en grenzen opzoeken om van te leren. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je er voor dat het veilig gebeurt? Hier komen eigenlijk als eerst de jongerenwerkers om de hoek kijken. Door met jongeren in gesprek te gaan, tips en handvatten te geven, door een luisterend oor te zijn, kunnen jongeren reflecteren op hun gedrag. Jongerenwerk is gedragsbeïnvloeding en het leren van gisteren. We houden de jongeren een spiegel voor, zodat ze kunnen leren van zichzelf.

Helaas merken we door de vermindering van sociale contacten, in deze bizarre tijden, dat jongeren moeite hebben met hun gedachten en gevoelens. Wat ze niet bij hun ouders kwijt kunnen/willen, kunnen ze nu ook niet goed meer kwijt bij vrienden. Het lijkt wel alsof steeds meer jongeren psychische klachten hebben. Hun gemoedstoestand wisselt veel en ze voelen zich eenzamer dan ooit. Door online maar ook fysiek (op gepaste afstand) in contact te gaan en blijven met jongeren, brengen we hun behoeften in kaart. Zet een tiental van deze jongeren met dezelfde behoefte bij elkaar en voilà, je hebt een gedreven groep die samen met elkaar iets wil doen. Uiteindelijk komt hier een activiteit uit voort of komt deze groep als (nieuwe) vriendengroep naar Don Bosco om met elkaar ‘te chillen’. Deze leuke activiteiten en het ‘chillen’ is voor hen een ontmoeting en voor ons is het een kers op de taart en een traktatie voor ons eigen werk. Hoe vaker we deze jongeren zien tijdens de activiteiten, hoe meer ze vertellen. Hieruit ontstaan weer nieuwe hulpvragen waar we mee aan de slag kunnen. Vaak zijn deze hulpvragen ook complexer, omdat de jongeren ons meer vertrouwen en daardoor ook meer durven te vertellen."

Meer over de complexe hulpvragen van jongeren en de rol van de jongerenwerkers daarin, volgt in de volgende editie van de wijkkrant.