'Familiaire sfeer' kenmerkte vrijwilligersdag aan boord van het KSCC

Filmpje

‘Samen in de geest van Don Bosco’ was het thema van deze feestelijke dag op het schip van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum (KSCC) in Nijmegen. Ruim honderd vrijwilligers uit alle hoeken en streken van Nederland kwamen naar dit symposium, dat uiteindelijk één grote warme familiedag werd.

Op het schip van het KSCC huist tevens de landelijke parochie voor binnenvaart, circus- en kermisexploitanten, waar Bernhard van Welzenes al meer dan 50 jaar priester is. Het symposium van deze vrijwilligersdag was een uitvloeisel van zijn gouden jubileum en als Salesiaan van Don Bosco is het gekozen thema niet verwonderlijk. De geest van Don Bosco was dan ook nadrukkelijk aanwezig volgens de verslaggever van het KSCC.

Don Bosco Werken Nederland werd vertegenwoordigd door Rita Vermeltfoort, stafmedewerker Vorming. Samen met Van Welzenes heeft zij maandenlang gewerkt aan de voorbereiding van het symposium, dat onderstreepte wat al die vrijwilligers met elkaar gemeen hebben: de roeping, dat ondefinieerbare gevoel om mensen te helpen. Die roep van binnen om wat voor hen te doen.

Centraal staat het familiegevoel dat vrijwilligers de mensen geven

Middels een serie filmpjes, gemaakt bij alle afdelingen van het KSCC, kregen de aanwezigen een indruk van de inzet en het werk van al die vrijwilligers. De filmpjes vormden een lange rij hartverwarmende getuigenissen van de inzet van vrijwilligers. Binden en verbinden: van soos tot modeshow, bingo, zangkoor, kerkdienst, schoonmaken, ziekenbezoek, creatieve middagen, museum, de Nijmeegse Vierdaagse, het is teveel om op te noemen. Centraal stond het thuis- en familiegevoel dat deze vrijwilligers de mensen weten te geven.

Rita Vermeltfoort sloot hier naadloos op aan met een inleiding over het leven van Don Bosco en zijn inzet voor jongeren die in de steden in het verdomhoekje zaten. Rita projecteerde de spirit van Don Bosco op het hedendaagse vrijwilligerswerk bij het KSCC en al snel bleek dat die geest daar levend aanwezig is. Omlijst met muziek, een heerlijke lunch en vooral het met elkaar samenzijn, werd deze dag een warm familiefeest, daadwerkelijk 'in de geest van Don Bosco'.

Auteur: Anja Hoogeveen l Bron: kscc.nl