Assel Don Bosco Centrum zoekt enthousiaste vrijwilligers!

Logo20 ADBC 6gvtwst

Ben jij technisch onderlegd? Heb je groene vingers of lijkt het je leuk om onze gasten te ontvangen als gastheer of gastvrouw? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Assel Don Bosco Centrum!

Middenin het prachtige natuurgebied van de Veluwe, ligt Assel Don Bosco Centrum. Deze accommodatie heeft meerdere gebouwen, buitenspeelplaatsen, slaapvertrekken én een meditatiebos. Hiermee bieden wij in de eerste plaats ruimte aan jongeren voor bezinning, vorming en ontspanning, maar ontvangen wij ook groepen volwassenen die een plek zoeken voor bijvoorbeeld training en overleg.

Onze missie
Assel Don Bosco Centrum wil een plek zijn waar jongeren kunnen thuiskomen, zichzelf ontplooien en samen op zoek gaan naar de zin van het leven. Daarbij richten we ons in de eerste plaats op jongerenorganisaties uit binnen- en buitenland, die werken volgens het gedachtegoed van Don Bosco, een priester die leefde in de 19e eeuw.

Deze organisaties stimuleren jongeren tot verdere ontplooiing middels Don Bosco’s Preventief Pedagogische Stijl met vier opvoedingsdoelen: vrijheid, verantwoordelijkheid, verbondenheid en zingeving. Dit doen zij door actieve en creatieve programma’s aan te bieden of liever nog door een programmakader aan te bieden die de jongeren zelf verder invullen. Het geven van zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid, uiteraard aangepast aan leeftijd en (verworven) vaardigheden, is een belangrijk facet van stimuleren. Op die manier zien jongeren dat er vertrouwen in hen wordt gesteld.

Om dit jongerenwerk te ondersteunen zijn wij een laagdrempelige accommodatie en houden wij onze verhuurprijs voor deze groepen zo laag mogelijk. Daarom draait Assel Don Bosco Centrum volledig op vrijwilligers en vragen wij vrijwilligers om mee te denken over welke functie Assel Don Bosco Centrum nog meer kan hebben voor jongeren.

Ben jij als vrijwilliger liever op de achtergrond bezig en beschik je over de nodige technische of groene vaardigheden? Ook dan ben je van harte welkom om je aan te sluiten bij onze vrijwilligers! Bij Giovanni ‘don’ Bosco was iedereen even welkom en dat geldt ook voor Assel Don Bosco Centrum. We streven naar een divers samengestelde groep medewerkers/vrijwilligers.

Spreekt onze missie jou aan?
Assel Don Bosco Centrum zoekt nieuwe vrijwilligers die het team willen komen versterken!

Technische mensen
Ben je technisch onderlegd? Meld je dan aan voor de technische dienst die zorgt voor de onderhoud van onze gebouwen.

Mensen met groene vingers
Heb je affiniteit met het groen en buitenterrein? Meld je dan aan voor de groengroep, die zorgt voor de onderhoud van het buitenterrein.

Gastheer / gastvrouw
Deel je onze mening dat Assel Don Bosco Centrum een plek moet zijn waar iedereen zich welkom voelt en waar je ‘thuis’ bent? Dan is de rol van gastheer/gastvrouw wellicht iets voor jou. Je begeleidt groepen die gebruikmaken van een accommodatie, onder meer door te zorgen voor een gastvrije ontvangst. Je bent gedurende het verblijf aanspreekpunt voor de groep en doet uitgeleide aan het einde van een huurperiode, waarbij gekeken wordt of alles in goede staat is achtergelaten.

Activiteitenbegeleiders
Vind je het leuk en uitdagend om met vorming bezig te zijn, activiteiten te ontwikkelen en deze ook uit te voeren met groepen die op het centrum te gast zijn? Ook dan ben je van harte welkom in ons team van vrijwilligers. Activiteitenbegeleiders ontwikkelen vormingsactiviteiten voor jongeren, die gericht zijn op vorming, bezinning, ontplooiing en ontmoeting.

De ideale vrijwilliger

- is enthousiast en gedreven;
- heeft affiniteit met de doelgroepen kinderen en jongeren;
- is bekend met of heeft de bereidheid om kennis op te doen van de persoon Don Bosco, zijn pedagogiek en zijn werkwijze;
- onderschrijft de pedagogiek en werkwijze van Don Bosco en draagt dit uit in zijn of haar vrijwilligersfunctie;
- is makkelijk in de omgang met andere vrijwilligers, die soms heel verschillende achtergronden kunnen hebben;
- heeft een gastvrije houding, die hartelijkheid uitstraalt;
- is communicatief;
- is samenwerkingsgericht en oplossingsgericht;
- is flexibel en kan omgaan met verschillende meningen.

Wat bieden wij

- reis- en onkostenvergoeding;
- ruime voor eigen inbreng;
- begeleiding en ondersteuning vanuit bestuur en coördinatoren;
- prachtige en inspirerende omgeving;
- collegiale sfeer.

Onze organisatie
Assel Don Bosco Centrum heeft een bestuur, dat bestaat uit maximaal vijf personen. Verder zijn een groot aantal vrijwilligers aan ons verbonden, die zich inzetten voor Assel Don Bosco Centrum. Op het terrein van de ‘Mariahoeve’ is een communiteit van de Salesianen van Don Bosco aanwezig met wie de vrijwilligers van Assel Don Bosco Centrum nauw samenwerken. In opdracht van de salesianen beheren en verhuren wij drie accommodaties, waar ook overnacht kan worden: de Kampschuur, de Villa en de Piramide. De vierde accommodatie (de Stal) kan gebruikt worden als activiteitenruimte, hier kan niet overnacht worden. Assel Don Bosco Centrum heeft vier coördinatoren: een algemeen coördinator, een coördinator voor de gastheren en gastvrouwen, een coördinator voor de technische zaken en een coördinator voor de reserveringen. Deze coördinatoren fungeren als ‘Primus Inter Pares’ (PIP). Zij ondersteunen de vrijwilligers, lossen samen met de vrijwilligers knelpunten op en schakelen, waar nodig, het bestuur in voor overleg en het nemen van besluiten.

Tot slot

- Assel Don Bosco Centrum werkt met een vrijwilligerscontract.
- We vragen van de vrijwilliger een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’. Kosten zijn voor rekening van Assel Don Bosco Centrum.
- Nieuwe vrijwilligers krijgen eerst een gesprek met één van de coördinatoren en een bestuurslid, waarna partijen aangeven of ze met elkaar verder willen.

Solliciteren
Spreekt één van onze vrijwilligersfuncties jou aan? Dan horen we graag van je! Stuur een mail naar adbc@kpnmail.nl of neem contact op met Ben Horst via telefoonnummer 06 – 12 40 21 84.