“Gepest worden zorgde ervoor dat ik mijn hart ben gaan volgen”
Het is oer-Hollands weer als ik het boerenerf oprijd waar Ayoub (25) werkt. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af, terwijl de koeien me luid loeiend begroeten. Toch is het geen alledaags tafereel waar ik naar onderweg ben, want de bekende YouTuber Ayoub is boer en dát zie je niet vaak onder jongeren met een Marokkaans-Nederlandse achtergrond.
Dit is een artikel uit Don Bosco Magazine. Wil je dit magazine gratis thuis te ontvangen? Inschrijven kan via deze link.
Sterker nog, Ayoub is de eerste Marokkaanse boer in Nederland en dat werd al snel opgepikt door de media. Zijn toegankelijke YouTubevideo’s over het boerenleven gingen viraal en sindsdien heeft Ayoub veel volgers op sociale media. Als bekende YouTuber speelde Ayoub mee in de voetbalwedstrijd tegen Don Bosco De Maten (pagina 13), waar hij tevens instemde met een interview voor dit magazine. Zo komt het dat ik vandaag mijn schoenen inwissel voor een paar laarzen en Ayoub de vraag stel die op ieders lippen brandt.
Hoe ben je in hemelsnaam tussen de koeien terechtgekomen?
“Ik geef toe dat het een wat ongewoon beeld is, een Marokkaanse jongen tussen de koeien. (lacht) Maar voor mij is het inmiddels heel normaal. Ik ben hier blijven plakken na mijn stage. Klasgenoten kozen voor opleidingen in de ICT en de Retail, maar ik wilde iets heel anders doen. Een lerares van mij was boerendochter en via haar kwam ik in aanraking met het boerenberoep.”
Dat bleek dus een goede keuze. Wat vind je zo mooi aan het boerenleven?
“De vrijheid! Kijk maar eens om je heen (breed handgebaar). Dit is waar de rand van Amsterdam de weilanden ontmoet. Je moet mij niet achter een bureau zetten, want dan word ik gek. In het begin moest ik echt wel even wennen, want de werkdag begint vaak al om 5 uur ’s ochtends met koeien melken, maar dat heb ik er voor over.”
Tussen het melken door ben je bekend geworden. Hoe is dat gebeurd?
“Ik maakte voor de lol YouTubevideo’s over de koeien en het leven op de boerderij en die gingen in no time
viraal. Daarna regende het interviews en kreeg ik mijn eigen televisieprogramma genaamd ‘Boer Ayoub’, waarin ik de kijkers meenam in mijn droom: een eigen boerderij. Sindsdien heb ik veel volgers op Instagram en TikTok.”
Daar zitten veel jonge volgers tussen. Welke boodschap wil je hen vooral meegeven?
“Wees jezelf en doe gewoon ‘jij’. Als je alleen maar doet wat de rest ook doet, dan ben je net een koe in de kudde en kom je niet verder. Vroeger was ik een meeloper en werd ik gepest op school, maar nu heb ik mijn passie gevonden en kan ik mezelf ontwikkelen. Op sociale media wil ik dan ook vooral laten zien dat je het beste gewoon jezelf kunt zijn, ongeacht wat anderen van je denken.”
Gepest op school, dat klinkt heftig. Wat heeft dat met je gedaan?
“Het klinkt misschien gek, maar ik ben dankbaar dat het is gebeurd. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben en ervoor gezorgd dat ik mijn hart ben gaan volgen. Ik denk dat ik anders nooit boer was geworden. Dat ging overigens ook niet vanzelf: in mijn zoektocht naar een stageplek werd vaak meteen de hoorn erop gegooid als ze mijn naam hoorden.”
Racisme. Kom je dat vaak tegen?
“Zeker, racisme is overal. Het is iets wat in ons zit, ook in jou en mij. We worden allemaal gevormd door onze omgeving en we hebben de neiging om alles wat daarbuiten valt te wantrouwen. Laatst riep iemand nog tegen me: ‘Waarom ga je geen kamelen melken?’ Ik antwoordde: ‘Vriend, dat kan jij beter gaan doen, want de grootste kamelenmelkerij van Europa zit in Nederland!’ Daar had hij niet van terug. Door mijn pestverleden heb ik geleerd om met dit soort situaties om te gaan. Op sociale media zie je het ook veel; anonieme haatreacties zijn snel geplaatst. Maar ik word er niet meer zo snel boos om. Als de ander onwetend is, dan is dat niet mijn probleem.”
Online haatreacties zien we inderdaad ook snel bij jongeren onder elkaar. Hoe reageer jij erop?
“Ik reageer er vooral níet op en focus op de positieve reacties. Zelf ben ik opgevoed met respect voor ouderen en voor elkaar. Dat mis ik weleens bij de jongeren van nu en dat is wel iets wat ik graag wil overbrengen op mijn sociale media: onderling respect. Daarnaast wil ik ook laten zien wat ik leuk vind aan het boerenleven, want dat staat vaak ver van jongeren af. Je kunt niet vaak genoeg benadrukken waar de melk vandaan komt.” (lacht)
Droom je nog steeds van een eigen boerderij?
“Absoluut! Ik zou graag stageplekken creëren voor jongeren en rondleidingen geven. Ik ben onlangs al een initiatief gestart met andere boeren om plekken te maken voor gezinnen, waar ze in de zomervakantie twee weken kunnen verblijven om de boer te komen helpen. Op de boerderij leer je wat hard werken is en hoeveel moeite het kost om voedsel te produceren. In het kader van duurzaamheid is dat besef heel belangrijk, maar veel jongeren hebben geen flauw benul hoe een boerderij werkt.”
Hoe zie je de toekomst van jouw ideale boerderij met de huidige ontwikkelingen?
“Het is natuurlijk niet ideaal, maar nu het is kabinet gevallen zijn er wel weer nieuwe kansen. BBB heeft me zelfs gevraagd om de politiek in te gaan. Een Marokkaanse boer met een cowboyhoed op in de raadszaal, die ziet niemand aankomen. (lacht) Ik ben er nog over aan het nadenken, maar áls het zo ver komt, zou ik in ieder geval proberen duurzaamheid betaalbaarder te maken voor de gewone boer. Ik wil een groene toekomst tegemoet.”
Wanneer ik mijn laarzen weer omruil voor een paar sneakers, glimlach ik nog eens om de gevatte opmerkingen van boer Ayoub. Soms moet je een vastgeroest beeld van boeren bijstellen, zo blijkt maar weer. Mochten we Ayoub terugzien in de politiek, dan weet ik één ding zeker: hij zal altijd zijn woordje klaar hebben.