Geslaagd kampweekend: “Het werd een hechte groep die veel met elkaar deelde”

Kampweekend201 0istvmw

“We hebben veel gekletst en gepraat, gelachen en gehuild,” vertelt Fiona Dreef, jongerenwerker bij Don Bosco De Maten. Vorige week hadden zij een geslaagd kampweekend met ‘hun’ jongeren. Naast sport, spel en plezier was er natuurlijk ook veel aandacht voor de jongeren zelf. Door de verschillende activiteiten werd het een hechte groep die veel met elkaar deelde.

Fiona: “De relatie met jongeren is erg belangrijk bij Don Bosco De Maten. Daar willen we in blijven investeren en één van de manieren om dat te doen is het organiseren van een jaarlijks kampweekend in Assel Don Bosco Centrum. Tijdens zo’n weekend ontstaan er allerlei nieuwe mogelijkheden om de relatie met de jongeren te verdiepen, omdat we hen in een andere omgeving zien. Jongeren durven meer van zichzelf te laten zien aan ons en aan elkaar. Daar hebben ze zelf veel aan, maar wij krijgen ook meer mogelijkheden om bij te sturen waar dat nodig is.”

Sport en spel maakt weerbaar
De belangrijkste doelstelling van het kampweekend is om jongeren weerbaarder te maken. Ze leren zichzelf beter kennen, weten waar hun talenten liggen en hoe ze met grenzen moeten omgaan. Ze leren ook om rekening met elkaar te houden en om verantwoordelijkheid te nemen, want ze worden volop ingeschakeld bij de voorbereiding en uitvoering van de activiteiten. “Dit geeft ons nieuwe mogelijkheden en kansen om bij hen aan te sluiten. We bouwen zo meer vertrouwen op en daardoor mogen we ook dichterbij hen komen,” legt Fiona uit. De activiteiten lopen uiteen van sporten en spellen tot meditatie en spooktochten. De echte verhalen komen echter pas los bij een activiteit als ‘over de streep’ en het aansluitende kampvuur.

Geen probleemjongeren
Don Bosco De Maten kent geen ‘probleemjongeren’. Natuurlijk kennen ze wél jongeren met problemen en hebben ze de knelpunten van jongeren scherp op het netvlies. De focus beperkt zich echter niet tot die problemen, want er is vooral aandacht voor het verhaal van individuele jongeren. Het betrekken van de natuurlijke omgeving, zoals het gezin, de vriendengroep, de wijk, de etnische en/of geloofsgemeenschap is daarbij essentieel.

Hieronder een foto-impressie van het kampweekend: