Het vuur van Don Bosco: "Wij zijn een hechte Don Boscofamilie"

DSC 9078 A

In Don Bosco Magazine is dit jaar een nieuwe rubriek opgenomen: het vuur van Don Bosco. Daarin komt telkens een andere Don Bosco-organisatie aan het woord, die ons vertelt wie zij zijn, hoe het vuur van Don Bosco brandt in hun organisatie en wat hun droom is. Deze keer is het de beurt aan Dream of Don Bosco! 

Dit is een artikel uit Don Bosco Magazine. Wil je dit tijdschrift ook gratis thuis ontvangen? Schrijf je dan hier in

Wie zijn jullie?

"Dream of Don Bosco is een landelijke stichting voor jonge gezinnen en jongeren van 12 tot 16+ jaar. Onze community bestaat uit zo’n 120 christenen met een migratieachtergrond, voornamelijk uit het Midden-Oosten. Ontmoeting en geloofsopbouw gaan bij ons hand in hand. We geven bijvoorbeeld wekelijks online catecheselessen en organiseren kampen in Assel."

Hoe brandt het vuur? 

"De kenmerkende huiselijke sfeer van Don Bosco is een belangrijk element in alles wat we doen. Daardoor voelt Dream of Don Bosco voor jongeren als ‘thuiskomen’ en vormen wij een hechte Don Boscofamilie. Dat familiegevoel missen veel van onze jongeren, omdat ze uit oorlogsgebied komen en familieleden moesten achterlaten. Zij groeien op tussen twee culturen en dat brengt flink wat uitdagingen met zich mee. Met vragen kunnen ze bij ons en elkaar terecht, zo helpen wij hen om goede christenen en burgers te zijn in de maatschappij."

DSC 9028 A
Een heel aantal jongeren van Dream of Don Bosco op kamp in Assel.

"In al onze activiteiten vind je de vier elementen uit het oratorio terug: ontmoeting (thuis), ontspanning (speelplaats), persoonlijke groei (school) en geloof (zinplek). Net als Don Bosco willen we het geloof op een manier overbrengen die past bij jongeren. Middels allerlei activiteiten brengen we de verhalen uit de Bijbel tot leven en kunnen jongeren de lessen daaruit toepassen op hun eigen leven. We proberen hen ook altijd iets mee te geven over Don Bosco zelf: wie hij was als persoon, hoe hij opgroeide en welk werk hij deed. We merken dat veel jongeren zichzelf kunnen herkennen in het verhaal van Don Bosco, die net als zij ook geen makkelijke omstandigheden had."

Wat is jullie droom? 

  • Wij heten letterlijk Dream of Don Bosco en dat is ook wat we willen doen: in de voetsporen van Don Bosco treden en zo zijn droom levend houden.
  • In onze drukke maatschappij willen wij een oase van rust en ontmoeting zijn voor christelijke jongeren, waar zij elkaar steunen, van elkaar leren en hun geloof delen. Misschien is dat wel een nieuwe vorm van kerk-zijn?
  • Wij hopen dat onze kinderen, jongeren en hun ouders weer geraakt worden door het krachtige verhaal van de Bijbel. Dat kan een verandering brengen in hun leven en hun betrokkenheid in de maatschappij. 
  • Onze ultieme droom is om een jonge community opbouwen waarin we jonge animatoren, catechisten en jeugdbegeleiders van de toekomst opleiden.