Tijdcapsule uit 1957 gevonden in Don Boscoschool

Schermafbeelding 2024 05 30 om 08 56 03

Bij de afbraak van een oud gebouw van het Don Boscocollege in Hechtel is een tijdcapsule uit 1957 gevonden. Die zat verstopt in de sokkel van een oud Mariabeeld. In de capsule zat een perkament dat een verslag geeft van de plechtige inhuldiging van het gebouw 67 jaar geleden. "We hoorden er het eerst over tijdens een reünie voor oud-leerlingen", vertelt directeur Brigitte Dalemans. 

"Op de reünie waren oud-leerlingen uitgenodigd die 67 jaar geleden 16 jaar oud waren", vertelt directeur Dalemans. "We wilden hen een laatste keer het oude gebouw laten bezoeken. Het waren hun slaap- en studiezalen. Ze hebben er heel wat herinneringen aan. Bij de koffie achteraf herinnerden verschillende mensen zich nog dat er toen een koker verstopt was."

Met die informatie op zak werd dinsdag zeer voorzichtig het Mariabeeld verwijderd. In de sokkel werd een koker aangetroffen. "Het document is perfect leesbaar. De inkt is intact", vertelt de directeur terwijl ze het perkament openrolt. "De buis was zelf verroest, maar was zo dik dat er op 67 jaar niets aan het papier is geraakt."

Daardoor krijgt de school een draaiboek van de inhuldiging van het huidige gebouw op zondag 26 mei 1957. "In de aanhef worden de toenmalige paus Pius XII en koning Boudewijn vernoemd. Verder lijst het alle voorname aanwezigen op. Dat gaat om de burgemeester, de notaris, de directeur, maar ook de gouverneur en de bisschop van Luik en hoogstaande internationale gasten zoals de overste van de Salesianen, die de school toen uitbaatten, worden vernoemd."

Auteur: Bron: VRTnws