Jongeren van U-2B Heard! in gesprek met Utrechtse wethouder

U 2 B Heard

"Dak- en thuisloosheid onder jongeren is een urgent probleem dat vaak onzichtbaar blijft", schrijft wethouder Dennis op Insta na zijn gesprek met de ervaringsdeskundige jongeren van Don Bosco Utrecht. Het jongerenpanel van U-2B Heard! is erop gericht om problemen rondom dak- en thuisloosheid, schulden en jeugdzorg aan de kaak te stellen bij overheidsinstanties. 

Het gesprek met wethouder Dennis is daar een mooi voorbeeld van. De deelnemende jongeren hebben zelf ervaring met bijvoorbeeld jeugdzorg, het hebben van schulden en/of dak- en thuisloosheid. In het gesprek met de wethouder werden de volgende onderwerpen aangekaart door de jongeren:

 

  • Behoud de bijzondere bijstand (inrichtingsgeld) als gift, maak het geen lening.
  • Zorg ervoor dat crisisopvang een fijne plek is om te zijn. Wij hebben behoefte aan rust, veiligheid en warmte in de crisisopvang.
  • Zorg voor mogelijkheden van doorstroom na tijdelijke huur, zodat wij niet opnieuw dakloos worden.
  • Zorg voor duidelijke communicatie bij (schuld)hulpverlening. We missen een overzicht van welke hulp er mogelijk is en een “routekaart” wanneer we aan een traject beginnen

 

"We voelden ons absoluut gehoord!". vertellen ze na afloop enthousiast. "Daarna kregen we nog een rondleiding door het stadskantoor en leerden we meer over wat de Gemeente Utrecht doet. Erg leuk en leerzaam!"

Het gaat niet alleen om een dak boven je hoofd, maar ook om gelijke kansen
Wethouder Dennis

Ook wethouder Dennis is zichtbaar onder de indruk van het gesprek. "Het gaat niet alleen om een dak boven je hoofd, maar ook om kansen, je opleiding en de toekomst die voor je ligt. Jongeren zonder thuis zijn extra kwetsbaar voor geweld, misbruik, gezondheidsproblemen en het missen van school. Daarom was het goed om vandaag in gesprek te gaan met ervaringsdeskundige jongeren van U-2B Heard! Het was een inspirerend gesprek met veel goede inzichten. Bedankt voor jullie openheid!"

Wil je meedoen? 
Kom jij uit Utrecht en heb je ervaring met dak- en thuisloosheid, schulden en/of de jeugdzorg? Sluit je dan aan bij het jongerenpanel U-2B Heard! Elke dinsdagmiddag is er een gratis lunch aan de Leidsekade 117 in Utrecht en tijdens de lunch worden ervaringen uitgewisseld en denken jullie samen na over wat er anders zou moeten in Utrecht als het gaat over deze onderwerpen. 

Stuur een appje naar Joëlle (06-39125619) voor meer info!