Jamilène: “Kan niet wachten tot mijn volgende avontuur”

Trainers2 ue8pva4

Jamilène van Youth to Connect heeft deelgenomen aan de Training of Trainers in Brussel, georganiseerd door Don Bosco Youth-Net en Jeugddienst Don Bosco. Ze vertelt enthousiast over de inhoud van de training en haar ervaringen.

Ik zit op de halte in Eindhoven te wachten voor de Flixbus. “Nog 5 minuten en dan kan het avontuur echt beginnen” denk ik. Vol enthousiasme begin ik mijn week te visualiseren... culturele uitwisselingen, interessante gesprekken, leerzame trainingen, veel zelfreflectie en natuurlijk gezelligheid. Ineens zie ik de bus aankomen. Ik leg mijn koffer in de bus en loop richting de chauffeur om in te checken. Met een grote glimlach stap ik de bus binnen en neem ik plaats naast het raam. Buiten zie ik allemaal mooie bomen bedekt met oranje en gele herfstblaadjes. Ik krijg een warm en gelukkig gevoel hiervan. Ineens begint de chauffeur instructies te geven. Iedereen is aan boord en we kunnen rijden. “Wat gaat dit een toffe week worden” zeg ik tegen mezelf.

Van 1 tot 7 januari heb ik deelgenomen aan de Training of Trainers in Brussel georganiseerd door Don Bosco Youth-Net en Jeugddienst Don Bosco. Deze training is opgezet om deelnemers skills te leren met als doel om uiteindelijk zelf actief aan de slag te gaan als trainer in Europese jeugd- en jongerenprojecten in het kader van Don Bosco Youth Net. De training werd gefaciliteerd door Louis Debono van Malta, Stefano Di Maria van Italië en Bob Gardner van Engeland. In totaal hebben 13 mensen van diverse Don Bosco projecten in Europa hieraan deelgenomen, waarvan België, Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Ukraïne en Malta.

Dag 1 Kennismaking
De eerste dag was gericht op kennismaking met de deelnemers en trainers. We hebben diverse energizers gedaan om elkaars naam en land te leren kennen. Het was grappig om te zien hoe mensen andere namen voor mij verzonnen, omdat ze mijn naam moeilijk konden uitspreken. Gelukkig konden ze dit wel aan het einde van de avond. Naast de energizers hebben we het programma doorgenomen en een teamcontract opgezet. Respect, communicatie, goed luisteren en van elkaar leren waren een aantal van de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Het was fijn om te luisteren naar de behoeftes van anderen en wat ze belangrijk vinden in de training. Naar mijn idee heeft dit voor een veilige basis gezorgd voor de hele week. Na de kennismaking was er ruimte voor gezelligheid. In de avond was er ruimte om in een jongerenruimte te chillen. Hier hebben we tafelvoetbal gespeeld, gezellig gekletst en diverse liedjes gezongen. De eerste dag voelde ik me al deel van de groep.

Dag 2 Non-formeel leren, Experiential learning cycle & Interculturele avond
De tweede dag was gericht op onze kwaliteiten, onze visie van een ideale trainer en non-formeel leren. We hebben een rugtas gemaakt waar we al onze kwaliteiten op hebben geschreven. Daarnaast hebben we ook onze doelen en verwachtingen van de training opgeschreven. Ik wilde graag nieuwe skills leren in trainerschap en van de andere deelnemers leren. Als laatst wilde ik ook openstaan om fouten te maken en mijn perfectionistische houding achter me laten. Na de bespreking gingen we in kleine groepjes kleien. Op een creatieve manier moesten we de ideale trainer creëren in combinatie met het preventieve systeem van Don Bosco. Dit is een pedagogisch systeem waar alle Don Bosco organisaties mee werken.

In de middag kwam een vrouwelijke trainer Ela Jakubek-Grootjans uit België ons meer vertellen over non-formeel leren. Hiervoor moesten we de cup song leren in onze groep en deze uiteindelijk presenteren. Hier werd de koppeling gemaakt met de experiential learning cyclus van Kolb. David Kolb is een leerpsycholoog en pedagoog die zich met name gericht op ervaringsgericht leren Hij heeft de experiential learning cyclus ontwikkeld om een beeld te geven over de diverse leerstijlen en bijbehorende gedragingen. Er zijn diverse leerstijlen en het is belangrijk om hier als trainer bewust van te zijn in het werken met kinderen en jongeren. De avond hebben we afgesloten met een interculturele avond waarbij iedereen eten van hun eigen land heeft meegebracht. Het was leuk om te zien hoe eten mensen met elkaar kan verbinden ook al kennen ze elkaar heel kort.

Dag 3 Feedback & Voorbereiden trainingen
De derde dag waren we begonnen met een feedback ronde voor de trainers. Hier mochten we als deelnemers feedback geven over hoe we de training tot nu toe hadden ervaren en wat we kunnen doen om onze ervaring te verbeteren. De trainers stonden open voor onze feedback en waren blij met hoe open en eerlijk we waren. Na de feedback kwam de grote verrassing. We zijn officieel zelf trainers en moesten vanaf nu trainingen ontwerpen en aan elkaar geven. Dit vond ik moeilijk om te horen en ik voelde spanning in mijn lichaam. Gelukkig begonnen we als groep te brainstormen en op te schrijven wat voor workshops we wilden opzetten de komende dagen. De hele middag hadden we de ruimte om onze trainingen te bespreken en op te zetten. De derde dag was heel pittig voor mij, waardoor ik eerder naar bed ging. Ik moest energie bewaren om de rest van de week nog vol te kunnen houden.

Dag 4 & 5 Trainingen presenteren & op stap in Brussel
Op de vierde dag had ik veel energie en kon ik weer verder met de training. In totaal hebben we als deelnemers samen 7 trainingen opgezet over communicatievaardigheden, intercultureel leren, visuele ondersteuning, rol van de trainer, mensenrechten, groepsmanagement en evaluatie. Ik heb zelf de trainingen communicatievaardigheden en intercultureel leren gegeven, samen met twee andere deelnemers. Het was fijn om te zien hoe graag de deelnemers van elkaar wilden leren. Er was echt veel kennis en creativiteit in huis en dit heeft me echt geïnspireerd. In de avond hebben we persoonlijke gesprekken ingepland met een trainer, wat ook wel mentoring werd genoemd. Mijn mentor was Louis en hij gaf me complimenten over mijn skills en gaf me als tip om dit verder te ontwikkelen. Ik voelde me echt empowered en kon hierdoor ook de avond goed afsluiten. Elke dag hebben we een good night of good morning waar iemand een gedicht, liedje of gebed voorleest. Ik heb een good night gedaan over dankbaarheid. Hier konden de deelnemers een postkaart uitkiezen en opschrijven waar ze dankbaar voor waren. Het was een mooie avond en ik ging met een vrolijk gevoel naar bed.

Op de vijfde dag hadden we de rest van de trainingen. Er waren tussendoor interessante discussies en mensen werden uitgedaagd om verder te denken. Vooral bij de groepsmanagement-training was het interessant om te zien welke rollen er allemaal voorkomen in een groep. We moesten “The Mission Impossible” uitvoeren met 10 diverse taken binnen 40 minuten. Uiteindelijk hadden we alle taken uitgevoerd binnen de tijd. Achteraf gingen we het groepsproces evalueren. Het blijkt dat sommige mensen taakgericht zijn en anderen juist procesgericht. Als groep hebben we hierop gereflecteerd en gekeken wat voor impact dit heeft op een training. Een belangrijke training die we nog hebben gehad ging over safeguarding door priester Bob Gardner. Hier hebben we kort met elkaar gekeken naar de elementen die bij safeguarding horen en hoe we dit kunnen implementeren binnen onze organisatie. Een interessante sessie die me echt aan het denken heeft gezet en wat ik zeker meeneem naar Youth to Connect.

Na de diverse trainingen gingen we met z'n allen naar het centrum van Brussel om samen te eten en de stad te verkennen. Het was een gezellige avond waar we veel foto’s hebben gemaakt, wafels hebben gegeten en speciaal bier hebben geproefd. Bij terugkomst hebben we karaoke gezongen in de trainerskamer. Het was gezellig, grappig en ik ging weer met een glimlach naar mijn kamer toe.

Dag 6 Evaluatie & Afscheid feestje
De laatste dag van deze mooie training brak aan. We begonnen de ochtend met een training van Don Bosco Youth-Net voorzitter Niklas. Hij gaf ons een training over conflictmanagement met als doel dat we bewust zijn van de verschillende fases van conflicten en welke vaardigheden we kunnen inzetten om conflicten te voorkomen en op te lossen. Conflictmanagement vind ik een spannend thema, maar na deze training heb ik meer inzicht gekregen over hoe ik hiermee om kan gaan.

Nu was het tijd voor evaluatie. Samen hebben we onze doelen geëvalueerd en met elkaar besproken. De reacties van de deelnemers waren vooral positief en enthousiast. We hebben de kans gekregen om een training te faciliteren, geleerd over onze kwaliteiten en valkuilen als trainers en daarnaast hebben we nieuwe vaardigheden en methodes geleerd die we kunnen inzetten tijdens het trainen. Het was een succesvolle training en ik ben heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om hieraan deel te nemen. Als afsluiting van onze ervaring hebben we ook een kerkdienst georganiseerd. We hebben samen gebeden, gezongen en god bedankt voor deze mooie week samen.

En nu is het tijd voor een FIESTA! Samen met Taras van Ukraïne heb ik de trainerskamer omgegooid in een kroeg. We hebben de kamer versierd met ballonnen, een dansvloer gemaakt en een tafel neergezet met al het eten en drinken. Met z'n allen gingen we dansen op muziek van verschillende landen. Het was gezellig en uiteindelijk hebben we echt gezweet. Het leukste van deze avond was dat we ook een verjaardag vierden van deelnemer Francesco uit Italië. Het was een verrassing voor hem toen we om 12 uur begonnen te zingen en taart uitdeelden. Een afscheidsfeestje en verjaardag in één maak je niet snel mee!

Dag 7 Terug naar huis
Met verdriet heb ik mijn koffers ingepakt en dag gezegd tegen de deelnemers en trainers. Voor mij was het een bijzondere en ‘once in a lifetime experience’ om zulke mooie mensen te ontmoeten. Ik ga naar huis met veel meer kennis en zelfvertrouwen die ik aan mijn organisatie Youth to Connect kan bieden. Ik heb me verder ontwikkeld als trainer en als mens. Kan niet wachten tot mijn volgende avontuur!