Laptops nodig voor huiswerkbegeleiding van kwetsbare kinderen

Huiswerkbegeleiding wq5jcoe

Als je thuis geen huiswerk kunt maken of je ouders hebben geen geld voor een laptop (onmisbaar in het huidige onderwijs), dan heb je een plek nodig waar je hierbij geholpen wordt. Jongerenwerker April van Don Bosco Zevenhuizen vertelt ons meer over de huiswerkbegeleiding in Apeldoorn.

“Sommige kinderen moeten een kamer delen met broertjes of zusjes en hebben daardoor geen plek om rustig huiswerk te kunnen maken. Ook gebeurt het regelmatig dat ouders geen geld hebben voor een laptop, iets wat tegenwoordig onmisbaar is in het onderwijs, zelfs op de basisschool al,” legt April uit. Wekelijks komen er zo’n 20 tot 30 kinderen bij Don Bosco Zevenhuizen, om na schooltijd aan hun huiswerk te werken. Sommige van hen zijn ‘vaste klant’, andere kinderen komen om de paar weken. Ze krijgen huiswerkbegeleiding van ervaren jongerenwerkers én een oud-onderwijzeres, Fia Dols, met jarenlange ervaring. Voor de kinderen is zij een zegen, aldus April: “Ze kan fantastisch goed uitleggen!”

Laptop delen
Het probleem is echter dat Don Bosco Zevenhuizen momenteel maar één laptop heeft voor de kinderen om aan te werken, terwijl dit juist het belangrijkste is in het huidige onderwijs. “Er komen bij ons veel kinderen van wie de ouders geen laptop kunnen betalen,” vertelt April. “Daarom werken ze bij ons aan boekverslagen, maken ze online opdrachten of loggen in op de portal van hun school, waar ze tegenwoordig bijna alles online moeten inleveren. Ook veel oefenopdrachten kunnen ze alleen via internet doen, daar komt geen printer meer aan te pas. Als we meer laptops hebben, dan kunnen we een deel van de ruimte inrichten met werkplekken en kunnen er meerdere kinderen tegelijk aan bijvoorbeeld een verslag of oefening werken. Nu moeten we ons nog behelpen met één laptop voor 20 tot 30 kinderen.”

“Voor een goede laptop ben je al gauw enkele honderden euro’s kwijt”

Omdat de huiswerkbegeleiding rechtstreeks vanuit Don Bosco Zevenhuizen georganiseerd wordt en voor alle kinderen uit de buurt bedoeld is – en niet voor een specifieke school - is hiervoor geen subsidie beschikbaar. April: “Voor een goede laptop ben je al gauw enkele honderden euro’s kwijt en het zou fantastisch zijn voor de kinderen als we er meer zouden kunnen kopen! De groep groeit ook nog steeds: we zijn begonnen met een groepje van tien kinderen en inmiddels zijn het er wekelijks 20 tot 30. Als we goede faciliteiten hebben, zoals laptops, kunnen we vanaf volgend schooljaar kinderen nog beter helpen!”

Wil jij een steentje bijdragen aan de huiswerkbegeleiding van Don Bosco Zevenhuizen in Apeldoorn, zodat zij meer laptops kunnen kopen? Op hun website lees je hoe je hieraan kunt bijdragen!