Maak kennis met Fiona en Esed, twee jongerenwerkers uit Apeldoorn

Layer2042 3il5q4t

Fiona Dreef werkt 12 jaar bij Don Bosco De Maten als jongerenwerker en Esed Zolotic werkt bijna 25 jaar bij Don Bosco Zevenhuizen als jongerenwerker. De redactie van Don Bosco NU zocht hen op en stelde enkele vragen.

HOE HEB JE DON BOSCO LEREN KENNEN?

Fiona: Als 11-jarig meisje kwam ik bij Don Bosco in Zevenhuizen. Het was mijn tweede thuis: een veilige plek waar ik gezien en gehoord werd.

Esed: Toen de oorlog in Bosnië begon, kwam ik naar Nederland en startte een opleiding als pedagogisch werker. Bij Don Bosco Apeldoorn liep ik stage.

WIE IS JULLIE DOELGROEP?

Fiona: Jongeren in de leeftijd van 8 tot 28, waarbij 12 tot 18 de hoofddoelgroep is. Er zijn jongeren die uit complexe gezinnen komen.

Esed: Veel van onze jongeren lopen een groot risico om kansarm te worden. Maar we zijn ook een ontmoetingscentrum voor volwassenen.

WAT TYPEERT JULLIE WERK?

Fiona: Aanwezigheid, persoonlijke aandacht, redelijkheid en levensovertuiging; de vier pijlers van Don Bosco. We organiseren activiteiten, ondersteunen jongeren bij het opgroeien in deze wereld, helpen bij sociale contacten, leren hen omgaan met sociale media, ... Dat doen we met spel en ontspanning.

Esed: Wij zijn open als de jongeren vrij zijn: d.w.z. ook op zondag en in de vakanties. Iedereen is hier welkom en je bent goed zoals je bent. De jongeren bepalen wat we doen, ik bepaal wat we niet doen. We helpen vaak met praktische dingen zoals belastingpapieren, huiswerk, ... Het preventief systeem is hier sterk aanwezig.

WAT VIND JE MOOI AAN JE WERK?

Fiona: Het contact met de jongeren en de stagiairs. Ik vind het leuk als jongeren ergens helemaal enthousiast voor zijn of zélf ontdekken hoe ze een probleem kunnen aanpakken.

Esed: Er is nooit één dag hetzelfde en je bent altijd bij de jongeren. Het is mooi als je ziet dat dit resultaat heeft. Jongeren zijn mijn maatjes, mijn inspiratie, mijn alles.

HEB JE NET ALS DON BOSCO NOG EEN DROOM?

Fiona: De droom dat dit altijd een bruisende plek voor jongeren zal blijven, veelzijdig en een tweede thuis.

Esed: Mijn droom is dat de sleutel van Don Bosco Zevenhuizen wordt nagemaakt en dat alle kinderen in de wijk twee sleutels krijgen en alle volwassenen één sleutel. Kinderen mogen ook een fout maken.
Bron: Don Bosco Vlaanderen 2019/3