Maak kennis met Inês en Irem, twee nieuwe gezichten in Assel!

1 2024 07 09 080617 arco

Bij Don Bosco in Assel verblijven momenteel twee jonge vrijwilligers die via een uitwisselingsproject naar Nederland zijn gekomen. Dit project is een samenwerking tussen Don Bosco Youthnet en European Solidarity Corps, wat gesubsidieerd wordt door Eramus+. Inês en Irem blijven een maand en stellen zich graag even aan jullie voor! 

Inês 
Hallo! Mijn naam is Inês Alves, ik ben 21 jaar oud en ik kom uit Figueira da Foz, een strandstad aan de kust van Portugal.

Irem 
Mijn naam is İrem Sıla Albayrak. Ik kom uit Turkije en ik ben 21 jaar oud.

Wat was jullie motivatie om deel te nemen aan dit uitwisselingsprogramma?

Inês 
Ik kwam dit project op het spoor via het Rode Kruis in Portugal. Na eerder te hebben gesolliciteerd voor soortgelijke projecten bij het European Solidarity Corps, keek ik er erg naar uit om mijn zomer door te brengen met een ander project dat een positieve bijdrage zou leveren aan de gemeenschap om mij heen. Ik was altijd al erg nieuwsgierig naar Nederland en ik had gewoon het gevoel dat dit de juiste keuze zou zijn. Na het ontmoeten van de vriendelijkste coördinator op aarde (doelt op salesiaan Biju Oledath), die me zo comfortabel en welkom mogelijk liet voelen, wist ik zeker dat ik precies ben waar ik moet zijn! 

Ik heb nog nooit zoveel vrede in mijn hart gevoeld als op dat moment
Irem Sila (21)

Irem
Ik ben enorm geïnteresseerd in andere landen en was erg nieuwsgierig naar de Nederlandse cultuur. Daarnaast werk ik met kinderen en wilde ik een internationale ervaring opdoen, omdat ik in de toekomst als internationale leraar Engels wil werken. Eenmaal in Nederland kreeg ik nog een andere motivatie: de activiteiten en plaatsen die we bezochten, lieten me zien hoe geweldig liefdadigheidswerk kan zijn. Zoals in Amsterdam, waar we hielpen met koken voor daklozen. Ik heb nog nooit zoveel vrede in mijn hart gevoeld als op dat moment.

Wat was je eerste indruk toen je in Assel aankwam?

Inês 
Ik arriveerde midden in de nacht, dus mijn allereerste indruk was het gevoel van onderdompeling in de bossen. Ik zag zelfs mijn eerste hert de weg oversteken! De volgende ochtend werd ik overweldigd door de hoeveelheid groen en de uitgestrekte maïs- en tarwevelden. Het was allemaal zo vredig en ik voelde meteen een connectie met de natuur om me heen. Vanaf dat moment wist ik dat dit een helende reis zou worden voor de komende maand.

Irem
Ik was verbaasd over de schoonheid van de natuur. Dit gebied is een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. Een fietstocht hier met onze coördinator Biju maakt je leven tien jaar langer. (lacht)

Wat denk je dat het grootste culturele verschil is tussen Nederland en jouw land van herkomst?

Inês 
Oh, ik weet niet eens waar ik moet beginnen! Ik kon niet eens fietsen voordat ik hier kwam. Het daglicht duurt hier tot 10 uur 's avonds, terwijl onze zonsondergang veel eerder is. Aan de andere kant eten we in mijn land wel veel later. Je voelt overal de Nederlandse efficiëntie, van dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot het openbaar vervoer, en dat contrasteert echt met mijn mediterrane manier van leven, die vaak meer ontspannen en informeel is. Ik vind al deze details zo interessant en ze maken mijn ervaring hier alleen maar verrijkender!

Irem
Ontbijt! In Turkije hebben we meestal een uitgebreid ontbijt met hartig eten, maar hier is het vooral zoet eten met brood. Mijn moeder zou me nooit zoveel zoetigheid voor het ontbijt laten eten, dus ik hou ervan hier! En de schattige huisjes! Elk huis hier lijkt wel een poppenhuis, de architectuur is zo mooi en het is niet gebruikelijk om een huis te hebben in Turkije, meestal zijn het appartementen. Ik vind de huizen hier echt leuk. Ook hou ik van hoe rustig het leven hier is.

4
Een echt Nederlands voetbalfeestje hoort er natuurlijk ook bij als je hier bent tijdens het EK.

Wat zijn je belangrijkste activiteiten/taken tijdens je verblijf in Assel?

Inês 
We gaan binnenkort deelnemen aan een zomerkamp voor kinderen met als thema circus (doelt op Deebeetje), dus we zullen coole spelletjes en energizers organiseren voor de kleintjes. We bezoeken ook andere Don Bosco jeugdcentra, voornamelijk in Apeldoorn, waar we ook met andere jongeren in contact komen. In Amsterdam hielpen we soep bereiden voor daklozen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar het is een zeer veelzijdig programma dat elke dag spannend en anders maakt!

Irem
We bezoeken nabijgelegen jeugdcentra waar we praten en spelen met andere lokale of internationale jongeren. Onze belangrijkste rol zal zijn tijdens het jeugdkamp met kinderen. We volgen nu Nederlandse taalcursussen en we zullen verantwoordelijk zijn voor de activiteiten tijdens het kamp en ook deelnemen aan spelletjes met het team om het kamp nog leuker te maken!

Ik hoop oprecht een positieve impact achter te laten
Inês Alves (21)

Wat hoop je te bereiken of te leren terwijl je hier bent?

Inês 
Ik hoop oprecht een positieve impact achter te laten! Hopelijk kan ik wat vrienden en goede herinneringen mee naar huis nemen. Ik verzamel ze nu al! Mijn fietskunsten zijn zeker verbeterd en zullen alleen maar beter worden, en ik zal mijn bagage zeker aanvullen met mijn nieuwe verslaving, hagelslag voor op mijn ontbijtboterham. (lacht)|

Irem
Het is nu mijn eerste week hier en ik heb al geweldige mensen ontmoet en elke dag leer ik zoveel over hun culturen, landen en talen. Deze ervaring helpt me ook meer zelfvertrouwen te krijgen en verbetert mijn communicatieve vaardigheden. Tijdens het project doen we soms ook liefdadigheidswerk en iets doen voor anderen geeft me een speciaal gevoel. Als ik terugga naar mijn land, zal ik blijven deelnemen aan organisaties zoals deze om mensen in nood te helpen. Als ik mijn ervaring hier in één woord moet beschrijven met mijn huidige Nederlandse kennis, kan ik zeker zeggen dat het “lekker” is.

Wij wensen Inês en Irem heel veel succes de komende weken en natuurlijk veel plezier bij Don Bosco! 

3