"Nog meer inzetten op therapeutisch werken met dieren"

Eeklo

Tijdens de Algemene Vergadering van 20 juni stelde Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen een nieuwe omgeving voor waar OBC De Waai en OOOC De Bries op een leerrijke manier therapeutisch kunnen werken met dieren. De stallen werden volledig vernieuwd en de graasweides werden omgetoverd tot echte belevingsweides.

"Therapeutisch werken met dieren heeft vele voordelen", vertelt directeur Joris Van de Baere van OBC De Waai en OOOC De Bries. "Zo werkt het ervarings- en oplossingsgericht, is het buiten in de natuur, kunnen de dieren voor doelgerichte activiteiten ingeschakeld worden en is het een veilige, indirecte manier om met kwetsbare kinderen/jongeren en hun gezin inhoudelijk aan de slag te gaan."

Dieren voor iedereen

"De dieren worden op maat van het kind/jongere en context ingezet, rekening houdend met de doelstellingen binnen het therapeutisch traject", gaat Joris verder. "Bij ons komen kinderen en jongeren met verschillende noden, vragen en zorgen en ook onze dieren hebben verschillende karakters, eigenschappen en een ander uiterlijk. Wat een paard kan betekenen voor de ene jongere, zal een konijn betekenen voor een ander."

Stal

Metamorfose

Om op een praktische manier met de dieren aan de slag te kunnen gaan, kreeg het domein in Eeklo een heuse metamorfose. "De stallen werden aangepakt en ook in en rond de weides veranderde het een en het ander", aldus Joris. "Zo creërden we onder andere een belevingspad en een 'Paddock Paradise'. Het belevingspad biedt jongeren de kans om naast en tussen de dieren te staan en te bewegen in de mooie, rustige natuur. Het bevordert zo niet alleen het fysiek, maar ook het mentaal en emotioneel welzijn. Het 'Paddock Paradise' is dan weer voor de dieren. Het is een pad voor onze paarden en ezels, waardoor ook zij meer bewegen en hun natuurlijk gedrag gestimuleerd wordt. Zo wordt ook hun fysiek en mentaal welzijn bevorderd."

Op vrijdag 21 juni werd het domein geopend voor externen, op woensdag 26 juni organiseerden we een leuke activiteit, een fotozoektocht met afsluitend een ijsje, met de jongeren.

Weide