Maak kennis met Sinan: vrijwilliger bij Don Bosco Youthnet

Whats App Image 2025 07 06 at 18 29 13 7c5c81e0

Sinds een aantal weken kun je Sinan Gürsoy tegenkomen in Assel. Hij komt uit Turkije en via Don Bosco Youthnet en het European Solidarity Corps (ESC) verblijft hij enkele maanden om vrijwilligerswerk te doen. Sinan is enthousiast, nieuwsgierig en vol idealen. In dit interview vertelt hij jullie graag wat meer over zijn ervaringen tot nu toe in Nederland.

Hoe ben je aanraking gekomen met Don Bosco Youthnet en wat maakte dat je voor dit programma koos?

“Ik ontdekte dit vrijwilligerswerk van Don Bosco Youthnet via het European Solidarity Corps (ESC), een programma van de Europese Unie dat jongeren ondersteunt die in het buitenland vrijwilligerswerk willen doen. Ik wilde graag internationale ervaring opdoen, een betekenisvolle bijdrage leveren en mezelf onderdompelen in een nieuwe cultuur, terwijl ik persoonlijke én professionele vaardigheden ontwikkel. Dat kan allemaal bij Don Bosco Youthnet in Assel! Hier ligt de nadruk op solidariteit, leren en culturele uitwisseling en dat sloot perfect aan bij mijn doelen.”

Veel mensen van jouw leeftijd kiezen andere paden, wat trekt jou persoonlijk aan in vrijwilligerswerk en waarom juist bij Don Bosco?

“Wat mij aantrekt in vrijwilligerswerk is de kans om echt een verschil te maken, terwijl ik zelf groei als persoon, het voelt voor mij nu meer vervullend dan een gewone baan, backpacken of een studietraject. Ik koos specifiek voor Don Bosco vanwege de focus op het versterken van jongeren, vooral via onderwijs en mentorschap. De waarden van positiviteit, inclusiviteit en persoonlijke ontwikkeling spreken mij erg aan. Ik wilde deel uitmaken van een gemeenschap die uitdagingen omzet in kansen om te groeien.”

Kun je ons vertellen over een moment in Assel dat je verraste toen je hier aankwam?

“Toen ik hier net kwam, was het best anders voor mij, omdat ik ben geboren en getogen in een grote stad en ineens bevond ik me midden in de natuur. Toch ging alles goed; ik had me hier van tevoren een beetje op voorbereid en dat hielp om me aan te passen.”

Welke aspecten van de Nederlandse cultuur zijn je opgevallen?

“Een van de meest verrassende aspecten van de Nederlandse cultuur is de directheid in communicatie. Mensen hier zijn verfrissend eerlijk en direct, wat ik in het begin een beetje bot vond, maar nu juist waardeer om de duidelijkheid. Een ander opvallend aspect is gezelligheid. De knusse, gastvrije sfeer, van cafés tot informele bijeenkomsten, waardoor sociaal contact warm en ongedwongen voelt. En natuurlijk de fietscultuur! (lacht) Zelfs in Assel gaat alles op de fiets, ik hou ervan!”

Aan wat voor werk of activiteiten doe je mee?

“Tot nu toe heb ik allerlei taken gedaan, van terreinonderhoud en tuinieren tot het ondersteunen van het kantoorteam. Ook heb ik al een paar keer geholpen in het jeugdcentrum van Don Bosco Apeldoorn. Dit maakt mijn rol heel veelzijdig en geeft me de kans om een breed scala aan praktische en organisatorische vaardigheden te ontwikkelen.”

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens deze ervaring? Als vrijwilliger, als jongvolwassene of misschien zelfs als wereldburger?

“Deze ervaring heeft mij tot nu toe geleerd hoe flexibel en veerkrachtig ik kan zijn, of het nu gaat om taalbarrières overwinnen, nieuwe taken oppakken of verbindingen leggen in een andere cultuur. Als jongvolwassene ben ik zelfverzekerder geworden in mijn vermogen om zelfstandig problemen op te lossen, terwijl ik ook de waarde van teamwork ben gaan waarderen. Als wereldburger is mijn bewustzijn gegroeid dat kleine, alledaagse inspanningen (zoals vrijwilligerswerk) kunnen bijdragen aan bredere doelen in de gemeenschap. Buiten mijn comfortzone stappen heeft me krachten laten zien waarvan ik niet wist dat ik ze had.”

Heeft je tijd in Assel je kijk op Europa, je thuisland of misschien ook op je toekomst veranderd?

“Wonen in Assel heeft mijn perspectief veranderd. Het heeft me Europa niet alleen als een kaart doen zien, maar als een lappendeken van gemeenschappen waar mensen duurzaamheid, samenwerking en kwaliteit van leven belangrijk vinden, op manieren die ik daarvoor niet had opgemerkt. Vergeleken met mijn thuisland waardeer ik nu zowel de eenvoud van het plattelandsleven als de efficiëntie van Nederlandse systemen. Voor mijn toekomst heeft het me geïnspireerd om werk te overwegen dat praktische taken combineert met culturele uitwisseling, misschien zelfs in gemeenschapsontwikkeling.”

Als een vriend in Turkije je zou vragen: ‘Zou ik ook zoiets moeten doen?’, wat zou je dan zeggen?

“Ik zou dit vrijwilligersprogramma absoluut aanraden, het is echt onmisbaar voor persoonlijke groei. Je daagt jezelf uit, ontwikkelt nieuwe vaardigheden en bouwt betekenisvolle relaties op met mensen uit verschillende culturen. Het is meer dan vrijwilligerswerk; het is een kans om je perspectief te verbreden, blijvende vriendschappen te creëren en je onder te dompelen in een nieuwe levenswijze.”