Negen haalbare tips om direct duurzamer te leven

Afbeelding nieuws website

Dat het beter is voor het milieu als we minder vlees eten en wat vaker de fiets pakken, weten we allemaal wel. Maar wist je dat er nog tal van minder bekende, maar even impactvolle manieren zijn om ons dagelijks leven direct een stukje duurzamer te maken? 

 • Kledingruilfeestje 
  Organiseer eens een kledingruilfeestje met vrienden of buurtgenoten. Op die manier geef je kleding een nieuw leven en verminder je de vraag naar nieuwe kledingproductie, wat een aanzienlijke impact heeft op het milieu. 

 

 • Zet je boodschappenlijst op dieet 
  Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Dat komt neer op 140 euro per persoon! Plan maaltijden vooruit, bewaar restjes voor later gebruik en leer hoe je groente- en fruitresten kunt gebruiken om bouillons en andere smaakmakers te maken. Voedselverspilling is een grote bron van milieubelasting.

 

 • Eet seizoensgebonden en lokaal
  Kies voor seizoensgebonden en lokaal geproduceerd voedsel om de impact van transport op het milieu te verminderen en de lokale economie te ondersteunen. Bezoek bijvoorbeeld boerenmarkten en boerderijwinkels voor verse en duurzame producten.

 

 • Neem je eigen beker of bakje mee
  Kopje koffie onderweg? Neem je eigen beker mee, want dat dringt het gebruik van wegwerpbekers aanzienlijk terug. Dat geldt net zo goed voor de supermarkt. Je eigen bakje of tasje meenemen voor groenten en fruit, dat scheelt een hoop plastic zakjes. 

 

 • Weggooien? Repareer het liever!  
  Haardroger of stofzuiger kapot? Koop niet te snel een nieuwe, maar bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt. Daar kun je gratis kapotte apparaten laten repareren door een technische vrijwilliger. Op die manier verleng je de levensduur van producten en verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen. En dat is nog goed voor je portemonnee ook!

 

 • Maak gebruik van regenwater 
  Installeer een regenton om regenwater op te vangen. Dat water kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van planten of het doorspoelen van het toilet. Dat vermindert de vraag naar leidingwater en bespaart energie die nodig is voor de waterzuivering.

 

 • Doe-het-zelf schoonmaakmiddelen
  Wist je dat je zelf schoonmaakmiddelen kunt maken met natuurlijke ingrediënten zoals azijn, baking soda en citroen? Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

 

 • Duurzaam flossen en poetsen
  Gebruik je vaak flosdraad? Vervang het dan eens door een composteerbare variant, die gemaakt is van maïszetmeel of zijde. Zo voorkom je dat plastic flosdraad in oceanen en rivieren terechtkomt en schade veroorzaakt aan het onderwaterleven. Ook je plastic tandenborstels kun je gemakkelijk vervangen door exemplaren die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare materialen zoals bamboe of maiszetmeel. De vissen zijn je dankbaar! 

 

 • Investeer in duurzame banken en fondsen
  Kies voor banken en investeringsfondsen die zich richten op duurzame projecten en bedrijven. Door je geld in te zetten voor duurzame initiatieven, draag je bij aan een groenere toekomst.
Duurzaam leven