Online jongerencentrum: “Via het scherm bereiken we onzichtbare jongeren”

Foto Ljuba

‘Lekker thuis voor de buis’ was vroeger het motto van introverte jongeren; tegenwoordig vinden we hen vooral online, op gameplatforms en in chatrooms. Het zijn jongeren die zelden of nooit een fysiek jongerencentrum bezoeken, maar wel met problemen worstelen. Jongerenwerker Ljuba (33) vond een manier om deze vaak onzichtbare jongeren te bereiken.

Dit is een artikel uit Don Bosco Magazine. Daarin lees je nog veel meer inspirerende verhalen uit de wereld van Don Bosco en daarbuiten. Wil je ons magazine gratis thuis ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven. 

"In feite ben ik gewoon de hele dag aan het gamen", lacht Ljuba. Aan dat grapje voegt hij vrijwel direct een serieuze uitleg toe. “Wat voor mij begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een online jongerencentrum. We leggen contact met jongeren door te streamen - het live uitzenden van video’s via online platforms. Dat doen we via Twitch, oorspronkelijk bekend als gamingplatform. Je kunt er gamen, maar ook chatten of samen films kijken”, legt hij uit. Tijdens het streamen zet Ljuba de camera aan zodat de jongeren hem kunnen zien. De chatfunctie naast zijn video zorgt voor de interactie, daar begint het echte contact. 

Online jongerencentrum
Ljuba Gavrilovic (33) is straatwerker bij Youth For Christ. Die ervaring in het jongerenwerk helpt hem nu enorm. “Op straat kom je veel verschillende jongeren tegen en dat is online niet anders. Je moet met al die jongeren om kunnen gaan en inschatten wat ze nodig hebben. Inmiddels heeft Youth For Christ zelfs een officiële locatie gemaakt van het online jongerencentrum”, vertelt Ljuba trots.

De verhalen die ik te horen krijg zijn vaak schrijnend
Jongerenwerker Ljuba

Naast gaming streams organiseert Ljuba ook thema streams waarin hij met een gastspreker in gesprek gaat over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn. “Als we het bijvoorbeeld over drugs hebben, verkleed ik mezelf weleens in een jointpak”, vertelt hij lachend. “Die humor trekt jonge kijkers, maar het geeft ons ook de kans om een serieus onderwerp op een luchtige manier aan te kaarten.” Tijdens deze streams nemen jongeren deel aan de chat en delen hun ervaringen over het onderwerp. 

Anoniem 
“De verhalen die ik te horen krijg zijn vaak schrijnend”, gaat Ljuba verder. “Jongeren kunnen online langer anoniem blijven, wat het makkelijker voor hen maakt om veel te delen.” Wanneer een jongere hulp zoekt via een privébericht, vraagt Ljuba hen om naar Discord te komen – het platform waar het online jongerencentrum is gevestigd. Het Discord-kanaal fungeert als een digitale ontmoetingsplek waar jongeren met jongerenwerkers in contact kunnen komen via een ticketsysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om hulpvragen gestructureerd in kaart te brengen en jongeren verder te helpen of te begeleiden naar een passende hulpinstantie. 

Wanhopig 
Dat de nood onder jongeren ook online hoog is, werd al snel duidelijk voor Ljuba. “Er was een jongen met wie we al langer contact hadden via de chat. Op een dag stuurde hij ons een noodbericht waarin hij vertelde dat hij op een bankje zat bij het spoor, klaar om een einde aan zijn leven te maken. Terwijl wij hem aan de praat hielden, belden we de politie. Die vonden hem op de omschreven plek en brachten hem in veiligheid. Jaren later kwam deze jongen terug in de chat om te vertellen dat het nu goed met hem gaat, dankzij de hulp die hij daarna heeft ontvangen.”

Ik zie het als mijn missie om deze jongeren uit hun digitale bubbel te halen
Jongerenwerker Ljuba

“Het mooie van het online jongerencentrum is dat het een groep jongeren bereikt die anders onzichtbaar blijft voor de hulpinstanties”, zegt Ljuba. “Het zijn jongeren die achter het scherm kruipen, omdat ze het moeilijk vinden contact te maken in het echte leven. Denk bijvoorbeeld aan jongeren met autisme of borderline. Ik zie het als mijn missie om deze jongeren uit hun digitale bubbel te halen. Het zou geweldig zijn als we de stap kunnen maken naar kennismaking met fysieke jongerencentra. We willen bijvoorbeeld communitydagen organiseren met een gratis activiteit en een maaltijd. Ik kan je garanderen dat er dan jongeren komen”, lacht hij. 

Meer jongeren bereiken
Momenteel is er nog te weinig budget, maar Ljuba durft alvast te dromen over uitbreiding van het online jongerencentrum. “Dat begint met meer online jongerenwerkers, zodat we vaker kunnen streamen en chatten. We bereiken nu al zo’n 100 tot 200 jongeren per stream, stel je eens voor wat we kunnen doen als er meer tijd en geld beschikbaar is.” 

Wat Ljuba betreft is het online jongerenwerk niet meer weg te denken in de huidige maatschappij en een onmisbare aanvulling op het reguliere jongerenwerk. “De wereld achter de deur van het internet is zoveel groter dan we denken en de problemen waar jongeren mee worstelen zijn daar evenzeer aanwezig. Het is van immens belang dat wij deze jongeren ontmoeten waar zij zich het meest thuis voelen: online.”

Auteur: Anja Hoogeveen