Salesiaan Jan Wauters viert 100ste verjaardag

Jan100 14

Salesiaan Jan Wauters werd op woensdag 27 maart 100 jaar en dat werd gevierd in het WZC Annuntiaten Heverlee. Onder meer Bart Clerckx (burgemeester van Oud-Heverlee), bisschop Luc Van Looy en de salesianen van de gemeenschap in Oud-Heverlee (de gemeenschap waartoe Jan behoort) kwamen de jarige feliciteren. Op paasmaandag 1 april wordt Jan nogmaals gevierd in de gemeenschap in Oud-Heverlee.

Dat Jan geliefd is, mag duidelijk zijn. Tientallen verjaardagskaarten kwamen zijn richting uit en tijdens het feest zelf kon er pas na een vijftal ontroerende speeches taart gesneden worden. Ook salesiaan Wilfried Meert van de salesiaanse gemeenschap in Oud-Heverlee nam even het woord. "Een dag als vandaag komt niet meer terug en het is moeilijk zoiets onder woorden te brengen: blijdschap, zenuwen, verwachting, hoop en geluk, maar ook een beetje pijn, want er zijn al zoveel jaren voorbij." (lees verder onder foto)

Jan100 08
Een selfie met de burgemeester kon natuurlijk niet ontbreken

112 jaar en 186 dagen
Er zaten ook een aantal opvallende passages in Wilfrieds toespraak. "De mama van Jan is familie van Woinke Turck, die met haar 112 jaar en 186 dagen de oudste vrouw van België werd. Oud worden zit dus een beetje in de genen. We hopen dat Jan die 112 jaar mag halen." Tijd voor het achterneefje van Jan om de microfoon even in te pikken: "Of zelfs de oudste mens ter wereld!"

Getrouwd?
Voor een tweede opvallende passage keren we terug naar 1946 toen Jan bijna... trouwde. "In dat jaar is Jans broer Paul getrouwd met Josephine. Toen de pastoor vanop de preekstoel de namen moest afroepen, liep het echter even fout", lacht Wilfried. "De pastoor riep niet Paul, maar Jan naar voren. Het scheelde dus niet veel of Jan was op die dag met Josephine getrouwd. Een maand later is Jan in het klooster gegaan bij de Salesianen van Don Bosco." (lees verder onder foto)

Jan100 03

Emotioneel
Hoewel het soms even wat veel leek voor Jan - hij werd ten slotte 100 jaar - stond hij er toch op de micro ook zelf even ter hand te nemen. Hij dankte zijn familie, de salesianen, de vele vrienden uit zijn rijke leven, het personeel van het woon- en zorgcentrum en tot slot ook God: "Het is dankzij Hem dat ik hier nog ben." Toen Jan aansluitend een traantje wegpinkte kregen de aanwezigen - ja, ook de fotograaf - het ook even moeilijk.

De hele Don Boscofamilie wenst Jan graag een mooie honderdste verjaardag!

Auteur: Tim Bex