Team Don Bosco loopt mee met Nacht van de Vluchteling

Team20 Youth20to20 Connect qxg41co

In de nacht van 11 op 12 september is zo ver; in zes steden lopen honderden deelnemers een nachtelijke route, om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor noodhulp aan vluchtelingen. Met de huidige situatie in Afghanistan - maar laten we ook het doorlopende drama in de kampen van Griekenland niet vergeten - is dit thema er niet minder actueel op geworden. Ook Youth to Connect draagt een steentje bij en heeft een heel team samengesteld die meeloopt met Nacht van de Vluchteling.

“De tocht is ‘maar’ 40 kilometer lang, een peulenschil vergeleken bij de tocht die mensen moeten maken als ze op de vlucht zijn”, aldus een deelneemster uit team van Youth to Connect. Elke deelnemer heeft een eigen motivatie om deel te nemen aan de Nacht van de Vluchteling en wij hebben een paar van deze bijzondere verhalen voor je op een rijtje gezet:

Lianne
Lianne: "Als net afgestudeerd Antropoloog heb ik veel geleerd over de impact van moeten vluchten op volken en gemeenschappen. Je eigen huis, familie, vrienden en bekende gewoonten achterlaten is al heel heftig, maar de omstandigheden waar vluchtelingen, door de criminalisering van deze groep, daarna ook vaak nog in terechtkomen is regelrecht mensonterend. Om iedereen die zijn leven heeft moeten achterlaten een menselijke nieuwe start te geven, zijn hulporganisaties nodig. Daarom loop ik mee met de Nacht van de Vluchteling."
Eva
Eva: "Moet je je voorstellen, dat jouw thuisland zo onveilig is, dat je een levensgevaarlijke tocht onderneemt. Vervolgens kom je aan op een continent, waar je voornamelijk weerstand, onbegrip en woede jegens vluchtelingen tegenkomt. Ik vind dat dat anders kan en moet! Ik loop mee met de Nacht van de Vluchteling om bewustwording te creëren voor de benarde situatie waarin vluchtelingen zich bevinden. Omdat ik vind dat iedereen recht heeft op een veilig thuis!"Famke
Famke: "De documentaire ’Verloren jongens’ van Tom Kleijn raakte mij. Het wakkerde een vlam aan. Ik werd boos op de wereld en hoe sommige dingen nu gaan en voelde mij machteloos. Toen ik hoorde over de Nacht van de Vluchteling hoefde ik geen twee keer na te denken; dit was de kans om wel iets te kunnen betekenen! Daarnaast zag ik dit als een goede nieuwe uitdaging voor mezelf. Ik ben benieuwd of ik het wel kan: 40km lopen in de nacht. Als ik daaraan twijfel, denk ik vaak ‘als vluchteling loop/zwem/zwerf je dagen, weken, maanden over zee en land, dan kan ik het ook wel slechts één nachtje voor hen!"
Jan-Gert
Jan-Gert: “Mijn opa vertelt mij nog wel eens over de tijd dat hij zelf vluchteling was. Zijn familie moest de boerderij en hun leven daar compleet achter zich laten om te vluchten voor het strijdgeweld van de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal raakt mij altijd diep en laat mij zien hoe zwaar de beslissing is om te vluchten. Dat is iets wat je pas doet als het écht niet anders kan. Daarom loop ik mee met de Nacht van de Vluchteling.”


Benieuwd naar de rest van het team en hun motivatie? Die kun je lezen op de website van Nacht van de Vluchteling.

Er lopen ook twee vrijwilligers van Don Bosco Rijswijk mee met de Nacht van de Vluchteling. Eén van hen is Mustafa Ali, hij was vier jaar geleden zelf vluchteling. Zijn verhaal verschijnt in het gratis Don Bosco magazine, die in november op de mat valt. Benieuwd naar zijn verhaal? Schrijf je dan in voor ons magazine via deze link.

Wil je ook je steentje bijdragen? Sponsor dan het team van Youth to Connect – Don Bosco via deze link. Uiteraard is alle hulp en steun welkom!