Zainab (24) was zelf dakloos: “Sliep liever in Vondelpark dan in opvangcentrum”

Zainab1a20 Klein 20 1 dsit6zb

Zainab Mohabbat is één van de ervaringsdeskundigen die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van Straatapp.nl. Dit is een digitale plek waar alle benodigde informatie voor dakloze jongeren in Amsterdam te vinden is. Don Bosco Straatvisie is één van de initiatiefnemers van deze webapp en zij vonden het belangrijk dat juist de jongeren die zelf dak- en thuisloos zijn (geweest), meewerkten aan de ontwikkeling ervan. Wie weet er immers beter wat deze jongeren nodig hebben?

Zainab Mohabbat (24) was nog maar 18 jaar oud toen zij zelf op straat belandde. Inmiddels gaat het goed met haar, maar 2,5 jaar lang kreeg zij als dak- en thuisloze te maken met allerlei moeilijkheden: waar te eten, slapen, douchen en hoe om te gaan met geldzaken? Nu zet ze zich in tegen armoede, om te voorkomen dat andere dakloze jongeren voor dezelfde problemen komen te staan.

"Als ik nergens kon slapen ging ik naar Schiphol, ik heb ook heel vaak in het Vondelpark gelegen"

Volgens Zainab was vooral het vinden van een geschikte slaapplek lastig, omdat zij zich als dame nergens veilig voelde. "Als ik nergens kon slapen ging ik naar Schiphol, ik heb ook heel vaak in het Vondelpark gelegen." Zainab verkoos deze slaapplekken boven een daklozenopvang, omdat ze zich daar niet veilig voelde. "Mannen die naar je gluren, die je komen lastigvallen of je kamer binnenstormen om te vragen waar hun drugs blijft." Ook het vinden van een douche, eetplekken of locaties met Wi-Fi was een uitdaging op straat.

Om te voorkomen dat andere dakloze jongeren voor dezelfde obstakels komen te staan, is Zainab samen met een groep ervaringsdeskundigen en wethouder Simone Kukenheim (zorg) om tafel gegaan om de Straatapp te ontwikkelen: een digitale plek waar alle benodigde informatie voor dakloze jongeren te vinden is. "Als je als jongvolwassene opeens op straat komt te staan, dan is dat heftig. Je hebt geen vaste woon- en verblijfplaats, vaak geen vast inkomen en bent helemaal op jezelf aangewezen. Hoe houd je jezelf dan staande? Daarom juichen we het initiatief van deze app toe. Het sluit goed aan bij de behoefte van dakloze jongeren aan meer praktische tips en adviezen", aldus Kukenheim.

"Wat ik heb meegemaakt gun ik een ander echt niet"

Inmiddels gaat het goed met Zainab en zet zij zich als ervaringsdeskundige op meerdere manieren in tegen armoede. Ze is vrijwilliger bij Don Bosco Straatvisie, raadslid bij een zorginstelling en heeft gesprekken gevoerd met de gemeente om aan te kaarten dat er een aparte damesopvang moet komen. "Ik heb zelf heel lang ervaring gehad met armoede en wat ik heb meegemaakt gun ik een ander echt niet", aldus Zainab.

Klik hier om het filmpje te bekijken waarin Zainab een deel van haar bijzondere verhaal vertelt.

Zainab Mohabbat